Josefine sadlade om – från kärnkraftverk till hundsalong

Josefine Stening är civilingenjör men sadlade om och hittade arbetsglädjen i att klippa hundar, marsvin och katter.

22 februari 2018 09:00

Under uppväxten i Dalarna drömde Josefine Stening om att arbeta med djur, hon växte upp på landet med hundar, katter och kossor. Men barndomsdrömmen tynade bort, hon studerade till civilingenjör, bytte landet mot Södermalm i Stockholm. Hon arbetade med reaktorverksamhet vid Oskarshamns kärnkraftverk.

– Jag hade ett bra jobb, tjänade bra pengar och trodde jag hade allt för att må bra.

Men för tre år sedan bröt hon upp med allt det där. Hon hittade en lokal att hyra i Västerljung, öppnade hundsalongen La Voff och började klippa traktens hundar. Till en början pendlade hon och hennes söner gick kvar i skolan på Södermalm.

– När jag sa till kunderna att jag bodde vid Mariatorget reagerade de som att det var något coolt, men själv sa jag ”wow” när jag såg en grävling eller hare springa förbi utanför salongen.

Hur föddes idén att öppna La Voff?

– Den var lite otippad, den kom när jag drabbades av utmattningssyndrom på den tiden när jag arbetade som civilingenjör. Jag gick kurser i hundvård. Jag har haft stora pudlar så länge jag kan minnas, så intresset fanns ju. Med arbetet på La Voff kunde jag börja uppskatta mig själv igen och se att det fanns saker jag var bra på. Det var skönt att starta något eget, sköta sig själv, jobba kreativt och för mig är det väldigt positivt att kunna få direkt feedback från mina kunder.

I somras flyttade salongen till Vagnhärad och sedan sommaren 2016 bor hon och hennes söner även på orten.

[bild nr="3"] Josefine har fyra egna hundar som är med matte på den lilla salongen på Kalkbruksvägen.

På hyllorna i salongen finns rosetter i blandade kulörer och storlekar, halsband, koppel, hundleksaker och schampoflaskor och en liten fotohörna för hennes kunder som står modeller efter frisering .

Hunden Charlie är en av kunderna i dag.

– Han är stammis, säger Josefine och schamponera Charlie.

Han säger inte knyst.

Charlie blundar ibland och tycks njuta. Efter dusch blir det hårföning (pälsföning). Charlie står vant och lugnt på bordet medan Josefin blåser honom torr med den retro rosa fönen.

Har du blivit biten någon gång?

– Ja, men det är förvånansvärt sällan, men det händer att jag blir morrad på. Men oftast får vi en väldigt fin kontakt. En klippning tar mellan en timme och en och en halvtimme och vissa kommer ju var sjätte vecka säger Josefine.

Vad är trendigast just nu?

– Asian fuision, runda söta luggar och öron på hundarna. Just här i Vagnhärad och Trosa är det många som har hundrasen Lhasa apso och de passar i Asian fusion.

– I andra länder ser vi att de använder färger, färgar öronen till exempel, jag har sådana färger ”hemma” men det är inte trendigt i Sverige än. Hon förklarar att färgerna är gjorda särkilt för djur, är giftfria och färgar inte av sig i soffan men går bort direkt vid schamponering.

Någon särskild klippning du minns?

– När jag utställningsklippte ett marsvin, ler hon. Ibland har jag även kattkunder men mest är det så klart hundar, och veckan innan jul och sommartid är det som mest att göra.

Men nu är det många som vill göra sina hundar fina till våren.

– Jag hoppas det ska fortsätta rulla på så här bra med salongen säger Josefine och sätter dit en rosett på Charlie.

Josefine Stening

Gör: Äger och driver Hundsalongen La Voff.

Bor: Vagnhärad, tidigare Stockholm och uppväxt i Dalarna.

Familj: Sönerna Leon, 12 år, Casper, 15 år och de fyra hundarna Toska, Vilda, Penny och Torino.

Gör helst på fritiden: Promenerar mycket i skogen och har tidigare tävlat med hundarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa