Hedvig startade sinnesslöanstalt i Oppeby

I dag fungerar Oppeby gård som förskola men byggnaden har även varit en plats för både fångar och sinnesslöa patienter.

Hedvig Hasselroth var 52 år när hon köpte Oppeby gård och startade sin verksamhet där.

Hedvig Hasselroth var 52 år när hon köpte Oppeby gård och startade sin verksamhet där.

Foto: Bildgruppen Nyköping med omnejd

Familj2019-10-16 12:22

Nostalgi

För nästan 90 år sedan köpte Hedvig Hasselroth Oppeby gård och startade en sinnesslöanstalt, (en typ av mentalsjukhus). Hon hade tidigare varit lärare men bedrivit sinnesslöundervisning i både Kisa och Linköping.

Huvudbyggnaden på Oppeby gård uppfördes 1912 och hade 17 rum plus hall, kök, serveringsrum och badrum. Det var en stor gård med anor från förr och när den drevs som jordbruk hade den 72 hektar åker och 19 hektar skog. Det var godsägare Brusell som sålde den stora byggnaden till Hedvig Hasselroth. Hon byggde snabbt om huset till sinnesslöanstalt med 46 platser och den drevs under kontroll av Medicinalstyrelsen. Jordbruket arrenderades ut.

Hedvig Hasselroth var en drivande kvinna och hon gjorde mycket för byggnationen i hela Oppeby. Hon donerade även 100 000 kronor till det som i dag är Oppebykyrkan. I slutet av 1950-talet köpte Nyköpings stad Oppeby gård och en rad olika aktiviteter avlöste varandra i byggnaden. 

Under en knapp tioårsperiod hyrde staden ut byggnaden till Fångvårdsstyrelsen och den döptes då till Kolonin Oppeby. Vid den tiden fanns det 23 stycken liknande kolonier i Sverige och de inrättades oftast i befintliga byggnader som gamla slott, herrgårdar eller jordbruksfastigheter. På Oppeby gård, som då stått tom i fem år, blev det precis så. Det blev en så kallad fångkoloni och det var en liten, öppen kriminalvårdsanstalt utan stängsel och det var fritt fram för fångarna att komma och gå som de ville. På Kolonin Oppeby arbetade fångarna mest med att sy arbetskläder åt statliga verk. Medans det på de flesta andra kolonier arbetades med jordbruk, skogsbruk och vägbyggen.  

Det blev plats för 20 brottslingar i byggnaden men de stack ut lite från mängden. Det var intagna med framförallt fysiska sjukdomar som amputationer, hjärtproblem, epilepsi och reumatism. Oftast kom internerna från Långholmen i Stockholm men det var bara vissa typer av dem som fick en plats. Det kunde vara långtidsdömda fångar som visat sig vara pålitliga och därför kunde belönas med att få komma till en koloni. Eller också var det korttidsdömda som till exempel avtjänade ett straff för rattfylla.  

Efter fängelsetiden tog S:t Nicolai församling över gården och bedrev kyrklig verksamhet där, under namnet Oppeby kapellgård. Men nu är det förskola och det springer runt barn i de historiska lokalerna.

Källor: Flanören i Nyköping och Riksantikvarieämbetet. Tack till Bildgruppen Nyköping med omnejd.

Oppeby gårds huvudbyggnad uppfördes 1912 och är nu förskola med plats för 70 barn. Tidigare har det varit både fängelse och sinnesslöanstalt.
Oppeby gårds huvudbyggnad uppfördes 1912 och är nu förskola med plats för 70 barn. Tidigare har det varit både fängelse och sinnesslöanstalt.
Fröken Hasselroth

Hedvig Sofia Hasselroth var en av de första kvinnorna i Östergötlands läns landsting och deltog i det första mötet som hölls 1923. Hon var landstingsledamot i tre år och satt även med i Linköpings stads valkrets. År 1930 köpte hon Oppeby gård och blev även aktiv inom kommunpolitiken i Nicolai socken. Sinnesslöanstalt är ett äldre uttryck för institutioner för barn och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. 

Källa: Region Östergötland och NE. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!