Tv-seriekrönika När en serie blir så hajpad som Netflix första svenska originalserie "Störst av allt" är det lätt att hänt att man struntar i att se den för att man inte vill bli besviken. Det är det ingen risk för här. Den är faktiskt precis så bra som alla säger.

"Störst av allt" bygger på en kriminalroman av Malin Persson Giolito. Berättelsen tar sin början med en skolskjutning i en gymnasieskola i Djursholm, där man får följa hur en chockad ung tjej, Maja, grips, misstänkt för att ha dödat minst två personer. Efter att ha genomgått en rättsmedicinsk undersökning anhålls flickan och senare häktas hon. Sedan får man i sex avsnitt följa det rättsliga efterspelet till skjutningen och i återblickar byggs sedan historien om vad som ledde fram till dådet. Båda spåren är sjukt spännande.

Maja, är seriens absoluta centrum. En stor del av handlingen utspelar sig i hennes huvud. Hennes minnesfragment varvas med hennes vistelse i häktet – med fulla restriktioner – vilket innebär att hon inte får ha kontakt med några andra än sin advokat, häktespersonalen och de poliser och åklagare som utreder fallet. Hyllade 23-åringen Hanna Ardéhn är mycket trovärdig som chockad och avtrubbad ung tjej som är misstänkt och offer på en gång. Det gör ont att se henne, samtidigt som man blir upplyft för att hon är så bra.

Artikelbild

| David Dencik spelar Mjas advokat i tv-serien "Störst av allt".

Hanna Ardéhn är också fenomenal som privilegierad gymnasielev och älskad storasyster som blir kär i Sebastian (Felix Sandman, utmärkt han också) ­– son till Sveriges rikaste man. Maja dras in i en destruktiv tillvaro där det råder obegränsad tillgång på pengar och lyx i form av service och droger och en skev människosyn som kompisarna och de vuxna delar eller blundar för. Alla väljer också att titta bort när Sebastian går mot undergången och Maja tvingas ta på sig ett ansvar som ingen tonåring ska behöva ta.