Redan i skrivande stund har artisterna avlöst varandra ute i Skottvångs grufva, beläget längs väg 223 mellan Björnlunda och Mariefred. Så tidigt som i februari gick Per Persson upp på scenen och nu senast var det Mikael Ramel som bjöd in till konsert, i mitten av april. Nu när våren och sommaren står för dörren väntar högsäsong och det innebär mer frekventa artistbesök. Sommarprogrammet släpptes under torsdagen.

– Carl-Einar Häckner kommer tillbaka, och så kommer Caroline af Ugglas, Marit Bergman, vi har Bror Gunnar Johansson, Timo Räisänen, Pontus och Amerikanarna, Evert Ljusberg, och många till, berättar Maria Bystedt.

Men innan sommarprogrammet tar vid väntar ytterligare några artister som är på ingång i maj – Roffe Wikström, Erics Bluesband tillsammans med Mats Ronander, Trettiåriga kriget, och Trummor & Orgel. Utöver det presenteras också en helt ny utställning i början maj.

Artikelbild

| Marit Bergman återvänder till Skottvång i sommar. Här syns hon från sin spelning 2017.

– Vi kommer öppna en utställning i museet om kvinnorna som levde här ute. Fokus ligger både på adelsdamer och på kvinnor som jobbade i gruvorna, hur deras verklighet och vardag såg ut, säger Maria Bystedt.

När hon nu gör sig redo för en ny säsong vill hon framhäva den viktigaste faktorn kring att verksamheten fungerar.

– Det är föreningarna här ute som får allt att gå runt, de är så viktiga för glesbygdskulturen. Där är härligt att jobba i en sådan miljö, det handlar liksom inte om pengar utan om att få bygden att leva.