Bortglömt verk av Andy Warhol säljs i Uppsala

21 september 2019 07:00

Ett verk av Andy Warhol har återupptäckts på svensk mark och auktioneras ut i december, meddelar Uppsala auktionskammare.

Verket "Absolut Warhol" skapades av popkonstnären 1985 och har sedan dess funnits i svensken Curt Nycanders privata samling. Nycander var under sin livstid vice vd på Vin & Sprit AB och huvudperson bakom den internationella lanseringen av Absolut Vodka.

Till skillnad från andra uppmärksammade konstverk med den kända flaskan från tiden fick "Absolut Warhol" aldrig många beskådare. Framtill nyligen låg det hoprullad i röret det transporterades till Sverige i.

Nu blir det ändring på det. Mellan den 10 och 13 december har popkonstfantaster möjlighet att beskåda och bjuda på verket när Uppsala auktionskammare bjuder in till auktion. Utropspriset är satt till mellan 15 och 20 miljoner kronor, vilket är rekord för auktionskammaren.

"Att få vara med om att återupptäcka ett originalverk av Andy Warhol och sedan få uppdraget att sälja målningen är fantastiskt," säger Magnus Bexhed, vd på Uppsala auktionskammare i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT