Dödsregnet återvänder till Skandinavien

Det dödliga regnet är tillbaka på Netflix.

Säsong två av "The rain" är en "coming of age"-historia, som lika gärna hade kunnat utspelas på high school, menar skådespelaren Alba August.

15 maj 2019 09:30

Den andra säsongen av "The rain" (med premiär på Netflix 17 maj) tar vid precis där den första slutade.

Kort resumé: Ett dödligt regn har tillintetgjort större delen av befolkningen i Skandinavien, en grupp danska ungdomar finner varandra och försöker överleva, däribland Rasmus, och hans äldre syster, Simone (spelad av Alba August).

En konspiration uppdagas och när det står klart att Rasmus är nyckeln till att bota viruset försöker en illasinnad organisation, Apollon, få tag på honom. Gruppen befinner sig serien igenom på nästan konstant flykt.

Den här säsongen läggs stor vikt vid rollfigurernas relationer till varandra, konstaterar huvudrollsinnehavaren Alba August.

Relationer sätter krokben

Nu kommer man att få se mer sprickor i karaktärerna, mer komplexitet och mer kval. De kämpar med att vilja överleva så klart, men samtidigt är de i ett stadium där de har börjat utveckla relationer till varandra, som både kan funka konstruktivt men som också kan stå i vägen för att tänka klart, säger hon.

"The rain" är en "coming of age"-historia, framhåller August.

Någonstans tycker jag att det här lika gärna hade kunnat utspela sig på high school, det handlar ju om unga vuxna som försöker hitta sig själva. Och det är det som gör att den sticker ut från andra katastrofhistorier, tycker jag.

Från fan till supersoldat

Evin Ahmad gör rollen som den till synes hänsynslösa soldaten Kira, en av alla från Apollon som är på jakt efter Rasmus. Säsong ett såg Ahmad som de flesta andra hemma i soffan – just att det var Netflix första skandinaviska originalserie väckte hennes intresse.

Veckan efter fick jag ett samtal från min agent om att göra en "selftape" (en auditionvideo) och skicka in till Netflix, det var en häftig upplevelse, säger hon.

Hennes rollfigur Kira befinner sig precis som alla andra i en konflikt, och hon ställs inför intressanta frågor under seriens gång, säger Evin Ahmad. Exempelvis: Vad är rätt sak att göra när en hel nation befinner sig i den här typen av kris?

Frågan är om det går att prata om ont eller gott i en sådan situation. Absolut, hon jobbar för Apollon och hon är en stark krigare, men frågan är vad det är hon krigar för.

Tacksamt ämne

TT: På vilket sätt skiljer sig "The rain" från andra katastrofberättelser?

Tidigare har man inte sett skandinaver behöva kämpa för sina liv på detta sätt. Det är ju sådant som människor bortom västvärlden vanligtvis ställs inför, att de behöver lämna sina hem och tvingas på flykt. På så sätt är det intressant, att även vi ställs inför den typen av frågor, säger Evin Ahmad.

Alba August tror att lockelsen kan komma av att mänskligheten i dag är en hotad art, det blir ett tacksamt ämne för fiktionen.

Så tänker jag själv. Jag vill ha barn, men ska man sätta barn till världen då den eventuellt kommer att gå under? Jag tror det är många som funderar på sådana saker, säger Alba August.
Fakta: August och Ahmad om...

...Netflix räckvidd:

Alba August:

Det är så sjukt. När serien släpps så ligger den ju ute i hur många länder som helst, över hela världen. Det är en surrealistisk känsla.

Evin Ahmad:

Det är häftigt att jag kan säga till min kusin i Frankrike att gå in på Netflix, för där hittar du mig. Det blir en rolig grej att ta upp på släktmiddagen.

...inspelningen av säsong två:

Alba August:

Det var väldigt kul att komma tillbaka till inspelningen där man kände alla, man var väldigt snabbt tillbaka i den gamla jargongen. Det kändes tryggt.

Evin Ahmad:

Så klart var jag nervös när jag kom dit på första inspelningsdagen. Det var min första inspelning i Danmark, och första gången på danska. Men nervositeten släppte nästan direkt när alla i teamet kom fram och välkomnade mig.

...om premiären 17 maj:

Alba August:

Jag ser fram emot att se det själv, jag är väldigt nöjd med den här säsongen. Det är roligt att man verkligen får dyka ned i relationerna den här gången.

Evin Ahmad:

Jag vet inte vad jag ska förvänta mig. Men jag är så tacksam och glad över att vara en del av det här. Jag tror att det kommer att bli riktigt fett.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marc Skogelin/TT