Dubbelt upp med fåglar i NK-villan

Fotografen Lasse Skog och konstnären Aja Thyreen har en särskild sak gemensamt – de är båda passionerade fågelälskare. Under lördagen är det vernissage för deras utställningar på NK-villan – där fåglarna står i centrum.

17 maj 2019 21:15

När SN besöker NK-villan är förberedelserna i full gång inför lördagens vernissage. Fotografen, och tidigare SN-medarbetaren, Lasse Skog håller på att hänga upp sina inramade fotografier och i ett anslutande rum färdigställer konstnären Aja Thyreen det sista med sin skulptur- och broderiutställning.

För Lasse Skog är det första utställningen på många år.

– Senast var för 46 år sedan. Det var tillsammans med fotografen Hans Åke Runell som sedermera plåtade för Folket. Tyvärr finns han ju inte kvar i dag.

Att det nu åter blivit aktuellt med en fotoutställning är Ajas förtjänst, förklarar Lasse. Det fanns plats kvar i lokalen jämte hennes egen utställning och då dök möjligheten upp.

– Aja ringde och sa ”Lasse, nu är det dags” och jag tänkte ”Ja, det är det nog”. Sedan satte jag mig ner och gick i genom gammalt material och hittade fantastiskt roliga bilder. Det är jättekul, nästan som en pånyttfödelse.

”Bilder tagna i flykten” heter Lasses utställning. Temat är kopplat till en av hans största passioner: fåglarna.

– Det handlar om fåglarnas flykt men också om min egen flykt, att man plötsligt rusar ifrån något med kameran på magen får att få en bild när en fågel dyker upp, säger han.

Kärleken till fåglarna har funnits med sedan barnsben, förklarar Lasse. Genom åren har det blivit en del minnesvärda ögonblick. Han nämner ett särskilt möte med en berguv som lackade ur fullständigt.

– Vi hade väl tutat på varandra i någon timme. Till slut var det bara tjugo-trettio meter mellan oss. Först sa han ”ho hoo, ho hoo” men så plötsligt bara skrek han mot mig ”RA RA RA RA”. Då hade han fått nog. Jag tror att han hade en hona som låg på ägg i närheten.

Inne hos Aja Thyreen är det en fantasifull och experimentell fågelfauna som presenteras. Här yttrar sig fascinationen för de bevingade varelserna genom metall och textilier.

– Jag arbetar mycket med skulpturer där jag blandar textilier med gamla rostiga saker – saxar, verktyg, med mera, berättar hon.

På de små borden runt om i utställningssalen står en rad expressionistiska fåglar, skapade med allt från ihopknycklade ventilationsluckor till upp- och nervända klädkrokar.

– När jag började med det här så upptäckte jag att gamla verktyg, saxar till exempel, helt enkelt är fåglar. Det är bara vingarna som saknas.

Även om fåglar intresserar Aja på ett generellt plan så finns det ändå utvalda fågelfavoriter.

– Jag tycker om svartfåglar. De är fascinerande, kloka och smarta, och så är de ju roliga också. När man ser en gammal kråka gå omkring så ser den ut som en häxa. Häxor fascineras jag också av, och då i positiv bemärkelse, säger hon.

Strax därefter visar hon upp en personlig favorit bland sina skulpturer, en storögd liten figur ståendes på ett av de mindre borden i lokalen.

– Jag kallar den för häxgamen. Den är bland annat gjord av ett gammalt gångjärn som varit inkört i en dörr. Jag tycker mycket om den.

Förutom skulpturerna ställer Aja också ut broderikonst, baserat på fotografier som hon tagit av sina skulpturer. Fotografierna har förts över på tyg som Aja sedan broderat på. Ovannämnda häxgam är ett av de motiv som finns representerade.

Vad hoppas du att besökarna tar med sig efter att ha varit här?

– Jag hoppas att de tar till sig att man kan använda sin fantasi på det här sättet, att det kan bidra till inspiration.

Utställningarna pågår på NK-villan fram till den 6 juni.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Johansson