Filmrecension: Kärlek med problem

Historien om svenska Josefin och rumänske Florin är en ovanlig berättelse om fattigdom och modernt utanförskap. Men deras kärleksrelation blir mindre intressant än den borde vara.

18 september 2019 15:35

Det fattar man ju, på en gång, att det inte kommer att funka. Det spelar ingen roll att 38-åriga Josefin verkar ha ett hjärta av guld (alltså, på riktigt) och att 22-årige Florin har världens vackraste bruna ögon.

Herregud, att hålla ihop ett normalvanligt äktenskap är ju en utmaning, hur ska det då gå för en svensk småbarnsmamma med ansträngd ekonomi och en rumänsk tiggare som har stora krav på sig hemifrån att skicka hem pengar?

Ja, ens inre cyniker aktiveras direkt när historien och parets första möten och spirande förälskelse beskrivs. Han satt utanför Ica. Hon var nyskild och nyfiken. "De blev kära", verkligen?

Tankar om beroenden och maktförhållanden virvlar runt medan parets bröllop filmas av de mycket lyhörda regissörerna Ellen Fiske och Joanna Karlberg.

Det visar sig att Josefin kanske har mer gemensamt med Florin än man först tror. Kanske, kanske har de en chans ändå? Det blir faktiskt ganska spännande att följa både handlingen i filmen och sina egna reaktioner.

Inte minst när Florins pappa och andra släktingar gör sig hemmastadda hos Josefin och filmarna, utan att skönmåla, visar upp konflikter och frustrationer, hos både Josefin och Florin.

Eller som när Florins bror kommer på besök från Tyskland, där han jobbar och nästan verkar njuta av att plugga tysk grammatik. "Du måste lära dig språket, Florin", säger han till sin bror, som inte verkar helt övertygad.

En stor skräck inom svensk dokumentärfilm just nu verkar vara att riskera att vara övertydlig. Ibland är det skönt. Men i bland skapar det outsagda bara frustrerande informationsluckor och bildberättandet är inte alla gånger så starkt som filmskaparna tror.

I "Josefin & Florin" saknas inte starka bilder. Men ibland önskar man ändå mer information om bådas bakgrund, känslolägen och tankar om den andra, på djupet. Tack vare ett gott hantverk – foto, musik, klippning – fungerar filmen ändå. Slutet känns både hopplöst och hoppfullt och den där inre cynikern har fått en hel del att fundera över.

Fakta: Josefin & Florin

Genre: Dokumentär

Premiär: 20 september 2019

Medverkande: Florin Serban, Josefin Serban med flera.

Regi: Ellen Fiske och Joanna Karlberg

Speltid: 1 timme 17 minuter

Åldersgräns: Barntillåten

Betyg: + + +

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Miranda Sigander/TT