Folkfest och kulturkalas på arenan

Folkfest skulle det vara – och folkfest blev det under kulturkonventets fjärde och sista dag i Eskilstuna.

8 februari 2020 21:00

På lördagen inföll nämligen allmänhetens fria åkning på Folk och kultur - och många Eskilstunabor tog chansen att ta för sig av alla de upptåg, samtal, debatter och föreställningar som bjöds.

Här fanns något för i stort sett varje smak. Ett intressant föredrag om Jean från Härnösand till exempel, som av ödets nyck hamnade i balettskola när mamma skiljde sig och tog sonen med till Stockholm. Så  småningom erbjöds Jean  jobbet som premiärdansör på Kungliga opera - men tackade nej och drog  istället till Paris med sin käresta, tillika mecenat,  och grundade 1920 balletkompaniet Ballet Suédois.

Från stora scenen hyllade poeten och musikern Emil Jensen den ofta förtalade kulturtanten - stora lila halsband etc -  som superhjälte och samhällets antioxidant. 

Därefter filosoferade han finurligt, ibland på vers, om olycklig kärlek, oförstående försäkringsbolag och om att känna sig lika fel som ett ekologiskt äpple från Nya Zeeland...

Mark Levengood och William Spetz drog storpublik till sitt scensamtal om livet, döden och konsten - och om kreativiteten som en ventil när trycket blir för stort. 

Under Sörmlands medias programpunkt diskuterades orsaken till offentliganställdas bristfälliga kunskaper om yttrandefrihet och meddelarskydd med företrädare för Region Sörmland samt Eskilstuna och Nyköpings kommuner.

Eskilstuna symfoniorkester, påplussad med körsångare och solister, satte punkt för partyt med "Queen in concert". Sammantaget ett kulturkalas som hette duga!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Axelsson