"Gränslösa" dukar upp för folkmusik i hamnen

I samband med nationaldagsfirandet är det planerat för aktiviteter i Nyköpings hamn. Bland annat kommer Musikskolans folkmusikgrupp "Gränslösa" uppträda. Musiklärare Tommy Andersson berättar mer.

5 juni 2019 20:05
För de som inte känner till Gränslösa, vilka är ni?

– Vi är en grupp på Musikskolan om ungefär tolv personer, både lärare och elever, som spelar folk- och världsmusik. Från början hette gruppen Folklarm med sedan flera år heter vi Gränslösa.

Vad täcker ni in för instrument?

– Vi har fioler, tvärflöjt, blockflöjt, handtrummor, gitarr, elbas, nyckelharpa och dragspel. Sedan har vi en elev som spelar tin whistle, ett irländskt folkmusikinstrument.

Namnet Gränslösa, vad grundar sig det på?

– Dels så är det att vi jobbar över kommungränsen med Musikskolan i Oxelösund. Vi samarbetar med flera olika projekt, bland annat folkmusik. Sedan finns det andra kopplingar. Jag hade en elev vars mamma spelade dragspel när hon var liten. Hon blev så sugen igen att honfick vara som "medmusiker", trots att åldersgränsen är 0-25 år.

Under Nationaldagen uppträder ni i hamnen, vad kommer ni spela för musik?

– Vi kommer spela svensk och irländsk folkmusik, och även balkanmusik. Vi kommer bland annat bjuda på musik av Ale Möller och så kommer vi spela "Ett sista glas", en sång som Sven-Bertil Taube tog med sig från Irland. Miriam Bryant tolkade den i "Så mycket bättre". Vi har gjort vår egen version.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Johansson