Kultursnackisar vi minns från 2010-talet

Svenska Akademien skakades i grunden, Kulturmannen diskuterades flitigt och Nationalmuseum slog upp portarna efter en kostsam renovering.

Vi listar några av 2010-talets största kultursnackisar.

28 december 2019 09:45

Stängt för renovering

Stora kulturinstitutioner som Nationalmuseum, Biologiska museet, Dramaten, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholms stadsmuseum, Röhsska museet med flera stängde under långa och korta perioder för renovering. Kulturhuset Stadsteatern och Biologiska museet är fortfarande stängda, men många har hunnit öppna igen.

Nationalmuseum i Stockholm stängde 2013 och slog upp portarna först efter fem år. Museet återinvigdes med pompa och ståt och celebra gäster. Besöksantalet sköt i höjden och dubblades under de första månaderna jämfört med före renoveringen. Räkningen för det omfattande renoveringsarbetet landade på omkring 1,2 miljarder kronor.

Konst eller tårta?

Plötsligt var den bara där på en husvägg i centrala Stockholm: en jättelik erigerad blå penis. Året var 2018 och reaktionerna på konstnären Carolina Falkholts graffitiverk "Fuck the world" var många och starka. En vecka senare hade det målats över. Året därpå, 2019, råkade en sanerare av misstag måla över det kända graffitiverket "Highway" i Stockholmsförorten Rågsved i tron att det var klotter.

Vad som är konst och inte diskuterades flitigt under årtiondet. 2012 var det en tårta som stod i centrum för diskussionen. Konstnären Makode Lindes verk "Painful cake" var utformad som en svart Venus från Willendorf, men med hans eget huvud sminkat som ett "black face". Att dåvarande kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth skar första tårtbiten av det skrikande konstverket, och att allt filmades, gjorde inte saken bättre. Tårtan var snart en omdiskuterad världsnyhet.

Kulturmannen

Vem är egentligen Kulturmannen? Kritikern Åsa Beckman, som dödförklarade honom i en krönika 2014, beskrev honom som en i grunden ganska blek person. Utan genialiteten hos en Ingmar Bergman, en Picasso eller Hemingway, lyckas han genom orubblig tilltro till sin egen förmåga tjusa kvinnor och män som är yngre än han själv.

Snart var debatten i gång och Kulturmannen såväl som hans kusin Mediemannen diskuterades flitigt på kultursidorna och porträtterades även i böcker, filmer och på scen. Det visade sig att Kulturmannen visst levde och var vid god hälsa.

Så vem är han egentligen? Diskussionen landade i att kulturmän är narcissistiska män i allmänhet, oavsett yrke.

Domen mot kulturprofilen

Hösten 2017 var året då hashtaggen #metoo skakade om världen. Effekten av anonyma och ickeanonyma kvinnors vittnesmål om sexuella övergrepp och maktmissbruk blev enorm. Såväl politiker som nöjesprofiler fick lämna sina uppdrag och i vissa fall blev det rättssak. Stora kulturinstitutioner som Dramaten och Svenska Akademien skakades i grunden.

Störst verkan inom kulturvärlden fick journalisten Matilda Gustavssons reportage i november 2017, där 18 kvinnor vittnade om den så kallade kulturprofilens mångåriga övergrepp och maktmissbruk. Kulturprofilens nära band till Svenska Akademien gjorde att fallet blev nyhetsstoff över stora delar av världen. Gustavsson tilldelades Stora Journalistpriset och kulturprofilen ställdes inför rätta och dömdes till två års fängelse för våldtäkt.

Krisen i Akademien

Utpekandet av kulturprofilen orsakade en kris i Svenska Akademien, vilket resulterade i att Nobelpriset i litteratur 2018 fick skjutas upp. Flera ledamöter tog en paus och många av dem lämnade senare Akademien för gott. Sara Danius avgick som ständig sekreterare i april 2018 och i början av 2019 lämnade hon också sin stol. Många slöt upp och stöttade Danius, inte minst genom knytblusmanifestationen utanför Börhuset i Stockholm.

Akademien var under 2018 en spillra av sitt forna jag, men man lyckades välja in nya ledamöter och 2019 kunde Akademien dela ut såväl 2018 som 2019 års Nobelpris. Med valet av den österrikiske författaren Peter Handke som pristagare klev Akademien ur askan i elden. Sällan har ett Nobelpris väckt sådan debatt.

Huruvida det fortsätter att storma kring Akademien också under 2020-talet återstår att se.

Fakta: Fler kultursnackisar under 2010-talet

Den svenske poeten Tomas Tranströmer (1931–2015) tilldelades 2011 Nobelpriset i litteratur. Han blev den åttonde svensken att få priset.

Författaren Björn Ranelid ställde 2011 upp i Melodifestivalen med låten "Mirakel". Låten gick till final och slutade där på tionde och sista plats.

Karl Ove Knausgård satte 2011 punkt för sitt självbiografiska mastodontverk "Min kamp" genom att publicera den sjätte och sista delen.

Konsthallen Artipelag på Värmdö utanför Stockholm slog upp portarna 2012.

Författaren David Lagercrantz fick 2013 i uppdrag av Norstedts att skriva tre nya böcker i Stieg Larssons bokserie "Millennium": "Det som inte dödar oss" (2015), "Mannen som sökte sin skugga" (2017) och "Hon som måste dö" (2019).

2013 visade det sig att reklammannen Eric Ericsson designat eldskärmen "Slottet brinner" som först sagts vara ritad av prins Carl Philip.

Abba the museum slog upp portarna på Djurgården i Stockholm 2013.

2014 slog poeten Athena Farrokhzads sommarprat rekord i antal anmälningar till Granskningsnämnden. Programmet anmäldes 73 gånger och det blev även en JK-anmälan.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (Alma) tilldelades 2014 Barbro Lindgren. Hon är den första och enda svenska författaren som har fått priset.

En konstskatt slukades av lågorna när Grafikens hus i Mariefred 2014 brann ned till grunden. Uppskattningsvis 8 000 verk förstördes i branden.

Låtskrivaren och artisten Bob Dylan tilldelades 2016 Nobelpriset i litteratur. Han är fortfarande den första och enda låtskrivaren som har tilldelats priset.

2017 bojkottade 127 författare i ett upprop Bokmässan i Göteborg efter att högerextrema sajten Nya tider för andra året i rad fått tillåtelse att delta i mässan.

I Sölvesborg beslutade 2019 kultur- och fritidsnämnden att "tidlös och klassisk konst" ska prioriteras framför utmanande samtidskonst, eller "menskonst" som nämndens Sverigedemokratiska ordförande uttryckte saken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Viktor Andersson/TT