Ljudfestival i Gnestas gamla vattentorn

En festival som både lyssnar och låter. Så beskrivs Antenn, ljudkonstfestivalen i Gnestas gamla vattentorn som drar i gång nu på lördag. SN har spanat in tornet som fungerar som ett enormt instrument.

12 juni 2018 17:00

Vi står i en ring.

Mörkret är kompakt så när som på ett par solstrålar som letar sig in genom springorna i de försatta fönstren på Gnestas gamla vattentorn.

– Nu andas vi bara en stund, in genom näsan, ut genom munnen. Sen låter ni ljuden komma, säger konstnären och konstpedagogen Patrick Dallard som precis dragit i gång en miniworkshop i Deep Listening.

Efter en stund händer någonting i rummet. Samma lugn som vid meditation infinner sig, men denna gång med ljudeffekt. Stämband som i takt med allt lugnare andning börjar ljuda.

En mörk ton, en ljus, någon lite mer dämpad, en annan gäll. Tillsammans bildar vi en slags ljudkör och medan minuterna går stiger våra toner mot vattentornets tak.

– Känslan här inne är precis som att stå inne i ett stort instrument och bada i ljudvågor, säger Helena Hildur W, som tillsammans med Dallard, Julia Adzuki och Karin Lindström Kolterud startat plattformen Ljudtornet, som arrangerar helgens festival.

– Tanken på en festival har kommit efter ett par mindre event vi arrangerat här i tornet. Akustiken är helt unik med sin exceptionellt långa och runtgående efterklang, säger Julia Adzuki.

Den två dagar långa festivalen inleds med öppet hus och en rad olika workshops - förutom Deep Listening kan man få prova på allt från strup- och övertonssång till vitaliserande sång och kulning. Klockan 15 invigs festivalen med konsert av och med kommunens allra färskaste kör, Björnlunda Nya manskör. Under kvällen väntar sedan ett digert konsertschema, där det gäller att vara ute i god tid.

– Det ryms bara 30 personer åt gången inne i tornet så vi släpper nya biljetter till varje konsert, säger Patrick Dallard som dock poängterar att konserterna kommer höras även på utsidan av tornet.

– Vi har även ett utljud så man vet vad som händer här inne, säger han.

Även om ljuden står i fokus under helgens festival är leken lika närvarande.

– Det är när man vågar leka det händer spännande saker! Vem trodde till exempel att en gammal rostig båtboj från Gotland skulle låta så här?

Julia Adzuki börjar spela på den enorma kula som hänger fast i pianosträngar fästa i en bjälke i vattentornet tolv meter upp. Klangen är vacker och i kombination med pianosträngarna skapas ett originellt ljud som snart fyller hela byggnaden.

Ljudtornet hoppas framöver att etablera en permanent plats för experimentell ljudkonst och musik i vattentornet, med en årligt återkommande festival och ett internationellt residency-program.

– Årets festival blir en pilot. Nästa år hoppas vi kunna ha en betydligt större festival och även sända radio uppe i tornet. En ljudkonstfestival i Gnesta som kan höras i hela världen, det vore något, säger Helena Hildur W.

Antenn

Workshops och konserter varvas under den två dagar långa ljudkonstfestivalen Antenn som drar i gång på lördag den 25 augusti klockan 10.

Lördagens konserter

15 Invigning med Björnlunda Nya manskör

16 Karin Lindström Kolterud och Julia Adzuki, kulning och resonansinstrument

17 Klas Jervfors Turner och Ulf Åkerhielm, kohorn, trombon, tuba och kontrabas

18 Girilal Baars, röst och vevlira

19 Johanna Dahl och Ebba Westerberg, cello och slagverk

20 Tomas Björkdal och Linnea Rundgren, ljudverk och projektioner

21 Tor Söderin & Jonatan Ed, ljudkonst som utgår från tonen E

Hela festivalprogrammet hittar du på ljudtornet.org

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Nydahl