Musik i Gryt inleder med världsband

På onsdag startar den årliga festivalen Musik i Gryt med fortsatt schema till veckans slut. Konstnärlige ledaren Per Nyström berättar om vad som presenteras de kommande dagarna.

28 maj 2019 09:17
Vad händer under årets Musik i Gryt?

– Vi har bland annat Ale Möller Band som kommer spela den första kvällen. Vi är väldigt glada över att kunna knyta en sådan fantastisk grupp till festivalen. Sedan fortsätter vi med klassiska konserter i Gryts kyrka, Gripsholms slott och Elghammar. Väldigt fina spelplatser med helt unika miljöer.

Kan du ge något exempel på vad ni kommer att framföra för verk?

– Vi kommer att framföra två av de främsta pianokvintetterna, Brahms pianokvintett i f-moll och Francks pianokvintett i f-moll. De sticker ut. På Elghammar spelar vi Mendelssohns stråkkvartett nummer 6 och Dvocáks stråkkvartett nummer 12. Dramatisk musik med starka känslor.

Har ni arrangerat festivalen utifrån något särskilt tema i år?

– Jag brukar säga att vi sätter ihop programmen med hjärtat. Ibland hamnar man i tematik, ibland inte. Ett tema kan också vara begränsande. Jag håller det öppet, det präglar festivalen i år.

Vad ser du själv mest fram emot?

– Att få vara tillsamman med det här drömgänget. Vi har så trevligt ihop. Det är en lyx.

Upplever du att det har blivit en publikökning de senaste åren?

– Det upplever jag absolut. Sedan har ju festivalen funnits i många år. Jag har bara medverkat de senaste 6-7 åren. Men jag känner att det har funnits ett starkt intresse.

Musik i Gryt

Pågår från den 29 maj till den 2 juni.

Festivalen hålls i Gryts kyrka, på herrgården Elghammar, i Grytsbergs Säteri vid Kyrksjöns strand, och på Gripsholms slott. Utöver det uppträder Clownen Manne på Gryts hembygdsgård.

För mer information besök musikigryt.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Johansson