Spökjakt med språklig uppfinningsrikedom

Kallskänka, artist, bibliotekspedagog och nu författare. Nina Statheus har många strängar på sin lyra. Just nu är hon aktuell med mysrysliga bilderboken "Lugn & Fin på spökjakt".

Nyköpingsbon Nina Statheus, uppvuxen i Eskilstuna, debuterar med barnboken "Lugn & Fin på spökjakt".

Nyköpingsbon Nina Statheus, uppvuxen i Eskilstuna, debuterar med barnboken "Lugn & Fin på spökjakt".

Foto: Montage

Kultur och Nöje2019-11-05 14:09

Ja, "mysryslig" är ett adjektiv värt att lyfta fram när man talar om debuterande barnboksförfattaren Nina Statheus, uppvuxen i Mälarbaden utanför Eskilstuna och i dag bosatt i Nyköping. Hennes första bok, "Lugn & Fin på spökjakt", är nämligen full av nya ord – "potatispotential", "knickeliknacka", "rysfrysa".

 – Jag har alltid varit intresserad av språk och särskilt små barns språkutveckling, säger Nina Statheus, som till vardags arbetar som bibliotekspedagog på stadsbiblioteket i Nyköping.

– Det är mycket det som mitt jobb på biblioteket handlar om, språkutveckling och läslust, genom rim och ramsor, sånger och sagor, fortsätter hon.

"Lugn & Fin på spökjakt" släpptes i bokhandeln i slutet av sommaren och var också en av de böcker som lyftes fram under litteraturfestivalen Litterart Gästabud i Nyköping i oktober. Mer specifikt är det en bilderbok som Nina Statheus skapat i samarbete med illustratören Kajsa Hallström. Handlingen kretsar kring två barn, Lugn och Fin, som flyttar till ett stort och mystiskt hus.

– Som vuxen så ser man kanske bara ett stort kråkslott medan barn har förmågan att se allt det underbara som kan hända där inne, berättar Nina Statheus.

– När Lugn & Fin springer in i huset får de ganska snart syn på röda spår vid trappan. De tänker att det betyder spökjakt och följer sedan spåren genom hela huset. De hör mystiska ljud, knirr och knarr, andetag och massa annat.

Nina Statheus, som tidigare arbetat som artist och kallskänka i Stockholm, och som senare drev Café Åstugan i Nyköping, förklarar att boken ålderskategoriserats till barn mellan tre och sex år. Med vissa förbehåll.

– Själv brukar jag säga från tre år och uppåt eftersom jag märkt att barn upp till åtta år också uppskattar den, säger hon. 

Vid sidan av texten har stor vikt lagts vid illustrationerna. Att det var just Kajsa Hallström som skulle göra dem rådde det inget tvivel om.

– Förlaget gav mig förslag på 20 illustratörer och då hittade jag Kajsa. Jag kände att hon var helt rätt. Hon får till det här sagolikt härliga och mystiska, samtidigt som det är läskigt, säger Nina Statheus.

Vad har du själv inspirerats av i arbetet med den här boken?

– Bland annat av barn. Dels mina egna men också av barn runt omkring mig. På biblioteket blir det ju mycket att man läser och tittar i andra böcker och det lär man sig otroligt mycket av. Sedan får man lite koll på trenderna också, vad barn tycker om att läsa och vad som efterfrågas.

 Vad upplever du att barn helst läser nuförtiden?

– Det ska vara läskigt och spännande, men samtidigt roligt.

Nina Statheus, född 1978, bor sedan 2011 i Nyköping. Innan dess var hemadressen förlagd till Stockholm. Rötterna har hon dock i Mälarbaden utanför Eskilstuna.
Nina Statheus, född 1978, bor sedan 2011 i Nyköping. Innan dess var hemadressen förlagd till Stockholm. Rötterna har hon dock i Mälarbaden utanför Eskilstuna.
Nina Statheus om...

...utgivningen av boken: Jag fick först en fin kontakt med Bonnier. De tyckte om den men hade inte plats i sin utgivning. Då kontaktade jag Idus förlag som svarade på mindre än en vecka att de ville ge ut den.

...den egna läsningen: Det blir mycket barnböcker men ibland en deckare för att varva med något helt annat. Nu läser jag Kristina Ohlssons bok om skrivande, ”Skrivboken”.

...kommande projekt: Jag har en till bok på gång om Lugn och Fin och det är min stora förhoppning att den ska ges ut. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!