Iallafall i Teater Orkas nya musikteaterföreställning "Mellandödens land" där det är änglarna som står för urvalet. Med hjälp av scanner avläser de svarta änglarna om de hädangångna ska vidare till himmel eller till helvete.

­­– Ja, det kanske låter lite absurt. Men vi utlovar en blandning av komedi och tragedi, säger Jenny Wistbacka, manusförfattare och drivkraft bakom Teater Orka.

Hon tillstår att musikteaterns 19 personer starka ensemble var lite fundersamma vid kollationeringen.

Artikelbild

| De döda tar saken i egna händer.

­–Men allihopa köpte upplägget och vi har haft fantastiskt roligt under repetitionerna. Alla har skrattat och minst två har gråtit varenda gång. Det var samma sak när vi spelade inför provpublik. En del var väldigt tagna, det beror ju helt på vad man själv har i ryggsäcken vid ett visst tillfälle.

Trösterikt är dock att "Mellandödens land" utlovar paradiset som slutstation även för dem som till en början fåt fortsätta nedåt.

"Så vill du köra en Jesus?" är en av styckets nyckelrepliker - och det är Gud själv som ställer frågan till en av scanneränglarna. "Köra en Jesus" betyder att återuppstå från de döda. För den svarta scannerängeln är inte nöjd med att de döingar han fått på sin lott ska gå vidare - vare sig till skärselden eller salighetens ängder.

Varifrån kommer idéerna?
Artikelbild

| Plötsligt tar händelserna en oväntad utveckling.

–För min del har det varit ganska mycket död de senaste åren. Båda mina föräldrar har gått bort.

Finns det en tanke med att premiären ligger i påskveckan?
Artikelbild

–Alla har skrattat på repetitionernasäger regissören Jenny Wistbacka. Och åtminstone två har gråtit varje gång.

­– Det kan se ut som det eftersom det handlar om änglar, döden, meningen och Gud - men det är faktiskt en slump av vi har premiär på skärtorsdagen.