Att sälja bostad i Stockholm - hitta rätt mäklare

Om du äger en bostad i Stockholm som du vill sälja så kan det vara läge att försöka göra det nu. Hela Sveriges bostadsmarknad går som spåret och redan i början av året slog medelpriset per kvadratmeter nytt rekord i huvudstaden. Genom att hitta rätt mäklare kan du sälja snabbt till ett bra pris.

17 juni 2021 09:29

Eftersom Stockholm har Sveriges största bostadsmarknad kan det vara svårt att hitta rätt i den djungel som mäklarnas olika erbjudanden utgör. Stockholm har flest aktiva mäklare i hela landet, med både väletablerade byråer och mindre mäklare som försöker hitta kunder. A och o när du ska hitta en mäklare i Stockholm är att utgå ifrån de som är experter på just ditt område. Eftersom Stockholm har 132 stadsdelar och alla har olika typer av köpare och fastigheter så bör du välja en mäklare som är aktiv i din stadsdel och känner till den typiska kundkretsen. 

En fastighetsmäklare kan utforma stylingen, visningarna och annonserna för din bostad utifrån den kundgrupp som lockas av bostaden. Det är inte någon mening att försöka få äldre, välbärgade personer på visning när din typ av bostad vanligtvis köps av studenter med ett begränsat kapital. Många mäklare specialiserar sig på en viss typ av bostäder som riktar sig mot en specifik kund. Vissa är experter på att sälja villor för familjer på pendlingsavstånd till Stockholm, medan andra riktar in sig mot pensionärer som vill ha något praktiskt och lättskött i innerstan.

Hur du kan hitta rätt mäklare

För att hitta rätt mäklare i en tid när bostadsmarknaden rusar kan du se vilka som är aktiva i ditt närområde, gå på rekommendationer eller använda samma mäklare som när du köpte bostaden. Ett tips är att använda en jämförelsetjänst som låter dig fylla i vilken typ av bostad och i vilket område du äger. En sådan tjänst är Mäklarofferter som mäklare använder för att skicka offerter till bostadsägare som matchar med dem. Genom en sådan tjänst behöver du inte själv hitta och jämföra olika mäklare, utan tjänsten gör det åt dig. En offert är aldrig bindande, utan låter dig helt enkelt jämföra vad mäklarna erbjuder.

Arvode för mäklare i Stockholm

Mäklare sätter sina egna priser och alla använder inte samma prisstruktur. Du kan se statistik över mäklararvode i Stockholm

 för att räkna ut ungefär hur mycket det skulle kosta dig att sälja din bostad. I Stockholm är det vanligast med ett arvode i form av en trappa. Det innebär att det är ett fast pris eller en fast procent fram till en viss prisnivå, sedan höjs priset eller procenten efter att prisnivån har uppnåtts. Mäklaren kan till exempel få fyra procent upp till 2,5 miljoner, sedan höjs arvodet till sex procent för summan utöver de 2,5 miljonerna.

Från

maklarofferter.se