Konsumenter hittar rätt produkter genom jämförelsesidor

Webbsidor där produkter och tjänster jämförs med varandra, betygsätts och rekommenderas till konsumenter är idag vanligt förekommande. För många svenskar är det otänkbart att köpa något utan att jämföra produkter innan de slår till. Jämförelsesidor har blivit en naturlig del av det moderna köpbeteendet.

5 november 2021 10:06

En jämförelsesida är en form av marknadsföring som arbetar genom att vägleda konsumenter till en sida som betalar ut provision till marknadsföraren. Det är en mycket välbeprövad metod och många stora företag använder sig av jämförelsesidor för att marknadsföra sina produkter. En jämförelsesida samlar ihop en stor mängd information som konsumenterna kan läsa på ett och samma ställe. Det gör det lättare för konsumenten att fatta ett välinformerat köpbeslut.

Idag finns det jämförelsesidor om nästan alla typer av produkter och tjänster. Några av de populäraste kategorierna är:

Kost- och träningstillskott
Kost- och träningstillskott kan vara en djungel med alla olika produkter som finns där ute och det är i den snåriga världen som jämförelsesidorna försöker hitta sin kundkrets. Guider till marknadens bästa PWO, vasslepulver, måltidsersättningar och aminosyror är skrivna för att ge träningsintresserade den information de letar efter för att kunna fatta rätt köpbeslut. Vitaminer och mineraler är en annan kategori där många personer läser jämförelser innan de beslutar sig för att köpa från ett särskilt företag.

Försäkringar
Försäkringar är ett måste för nästan alla och en del försäkringar är viktigare än andra. Hemförsäkringar, bilförsäkringar och barnförsäkringar tillhör nödvändigheterna. Alla försäkringar ser inte likadana ut och har inte samma omfattning, så därför är det viktigt att jämföra olika försäkringsbolags erbjudanden med varandra för att hitta rätt. Det är anledningen till att det här har blivit en av de största kategorierna för jämförelsesidor. Där jämförs både försäkringsprodukter och olika försäkringsbolag som framförallt försäkrar privatpersoner. 

Lån och kreditkort
Det här är en omdebatterad kategori som trots kritikernas röster fortfarande är en stor kategori inom jämförelsesidor. Konsumentverket har genomfört en undersökning av jämförelsesidor om kredit och kom fram till att flera av dem brister i sättet som de kommunicerar på. De kritiserar framförallt att de bara nämner frånräntan och trycker på att det går snabbt att låna. Enligt lagen ska all reklam för lån vara måttfull. Det finns många jämförelsesidor för lån som följer reglerna, men de som inte gör det kommer att undersökas igen av Konsumentverket under året.

Prisjämförelser
En sida med prisjämförelser är inte utformad på samma sätt som en jämförelsesida för produkter är, utan den samlar in priser på olika produkter från webbutiker och listar alla på ett och samma ställe. Det brukar även stå om produkten finns i lager, leveranstid och fraktpris. Trots skillnaderna så är det samma form av marknadsföring, där konsumenterna får hjälp att fatta ett köpbeslut och butiken som får sälja betalar ut en provision till sidan som länkar till dem.

Från

5555 Media AB