Detta är ett annonssamarbete

När lönen inte räcker – 10 tips för att få pengarna att räcka längre

19 maj 2022 09:01


 

Det är flera dagar kvar till den 25:e och kontot börjar gapa tomt. Vi har alla varit där.

Men här finns räddningen – Advisas tio bästa tips för hur du kan få pengarna att räcka längre!

Hyra, mat, transport, kläder och nöjen. Listan över saker lönen ska räcka till är lång och ibland kan det vara svårt att få ihop det.

Förutom att pengarna ska räcka till allt viktigt är det också bra att lägga undan runt 10 procent av lönen, som en buffert för oförutsägbara utgifter.

För vissa kanske det låter som en omöjlig dröm – men det finns många enkla knep för att få pengarna att räcka längre. Vi på Advisa har sammanställt våra favoriter!

Gör en budget för lönen

Du kanske har hört den förut, men det är av en anledning. Har du inte koll på dina utgifter blir det mycket svårare att hitta och täta igen hålen pengarna rinner ut genom.

Börja med alla dina fasta kostnader för att se hur mycket pengar som blir över till konsumtion och nöjen. Sätt sedan en gräns för hur mycket detta får kosta i månaden.

Se över dina abonnemang

Förutom bredband och telefoni – som såklart också kan omförhandlas – så har många av oss ett gäng andra prenumerationer som står och tickar. Behöver du verkligen tre olika streamingtjänster plus en ljudboksapp? Se över vilka abonnemang du kan kapa för att spara många hundralappar.

Samla dina lån

Om du har flera gamla lån med halvtaskig ränta som står för stora utgiftsposter bör du se över de snarast.

Att samla ihop dina gamla lån och krediter till en lägre ränta sänker din månadskostnad och gör att lönen räcker längre. Genom Advisa kan du enkelt jämföra erbjudanden från 37 olika banker och långivare för att få så låg ränta som möjligt.

Och även om du omförhandlade lånen för några år sedan kan det vara dags igen. Betala inte mer än du behöver!

Kör matlådor och undvik take away-kaffet

Testa att konsekvent ha med dig matlåda varje dag en hel månad och du kommer direkt märka hur mycket pengar du sparar. Köp också en take away-mugg och ha med dig eget kaffe i stället för att köpa det ute.

Restaurang- och kafébesök är en klassisk fälla som gör att lönen tar slut snabbare än du vill!

Fixa e-faktura på räkningarna

Ännu en punktinsats som kommer göra att du sparar mycket pengar i längden. Genom att byta till e-faktura eller autogiro på alla räkningar slipper du onödiga fakturaavgifter för all framtid. Se bara till att ha pengar på rätt konto när dragningarna ska ske.

Shoppa smart – undvik impulsköp

Ha som regel att du alltid ska sova på saken innan du köper något. Kanske lockar inte den där jackan du såg på lunchen lika mycket när du har fått tänka igenom hur mycket du egentligen behöver den.

Testa köpstopp

För att verkligen se hur mycket pengar du skulle kunna spara varje månad kan du testa ett köpstopp. Tanken är då att du inte ska handla mer än det absolut nödvändiga. Är du nyfiken mer på vad köpstopp är kan du läsa om det här!

Handla aldrig hungrig

Handlar man hungrig spårar det lätt ur och man vill ha allt i hela affären. Ät hemma innan du handlar så lär det avspegla sig på kvittot.

Ha också alltid med en frukt i väskan – att ofta springa inom Pressbyrån för snacks och mellanmål blir dyrt i längden.

Börja cykla eller promenera

Inte bara bra för din plånbok utan också för hälsan! Månadskort hos kollektivtrafik är dyrt – men att cykla är gratis.

Ett annat alternativ kan vara att ställa bilen hemma och börja åka kommunalt i stället. Se över din situation och se vad du kan göra för att minska kostnaderna för transport.

Bli smartare med el och värme

Var noga med att släcka i rum du inte är i. Kör bara fulla disk- och tvättmaskiner. Det finns flera knep för att spara el – och därmed pengar – som inte kräver stora uppoffringar.

Kan du tänka dig att ha någon grad kallare hemma utan att det gör så stor skillnad? Det kan spara dig mycket pengar på ett helt år.

Detta var våra tio bästa tips för att få lönen att räcka varje månad! Vill du ha mer? På vår sajt har vi satt ihop en lista på hela 50 (!) tips för att spara pengar.

Från

Advisa.se