Trattkantarellsoppa

För 4 personer, 15 minuter

1 liter trattkantareller (ca 200 g förvällda och frysta)

Artikelbild

| Trattkantareller ger fin smak åt svampsoppan.

1 liten rödlök

1 vitlöksklyfta

3 msk smör

8 dl vatten

2 dl grädde

1 1/2 tärning grönsaksbuljong

1 tsk finhackad färsk timjan

salt och vitpeppar

Att servera till:

några fina trattkantareller

timjan och tunt skivad rödlök

Gör så här:

1. Rensa svampen. Plocka ut några fina exemplar till garnering. Dela resten grovt. Skala och finhacka rödlöken (spara några tunna skivor till garnering) och riv vitlöksklyftan.

2. Fräs svamp och rödlök med hälften av smöret i en kastrull någon minut. Tillsätt den rivna vitlöken, vänd runt och späd med vatten och grädde. Smula i buljongtärningarna och lägg i finhackad timjan. Sjud 7–8 minuter utan lock.

3. Kör soppan slät med stavmixer i kastrullen och värm den varsamt. Smaka av med salt och peppar.

4. Fräs de sparade trattkantarellerna med resterande smör i en kastrull eller panna. Svampen ska bara vändas runt i fettet. Lägg upp soppan i skålar eller djupa tallrikar. Garnera med svamp, rödlök och lite extra timjan.

mat