6/9: "Den stora grejen är jakten på flow"

Skådespelaren Jimmy Lindström älskar att repetera, men är rädd för att vara ensam. Det finns dock ett undantag: på motorcykeln där koncentrationen och avkopplingen är total.

6 september 2019 08:30

Jimmy Lindström har medverkat i en mängd filmer och tv-produktioner de senaste två decennierna. I år har vi kunnat se honom i tv-serierna “Enkelstöten” och “Revansch”.

Det är kul att hålla på. Det roligaste är ögonblicken när allt stämmer och det börjar svänga så man kommer i flow. Det är dessa ögonblick jag strävar efter, säger han efter fotograferingen på Södermalm i centrala Stockholm.

Det svåraste med jobbet som skådespelare är att våga göra misstag, menar han.

Det är extremt enkelt att vara rädd och därför bara göra det som känns korrekt, speciellt för mig som gör många små roller. Men resultatet blir inte kul att titta på! Jag försöker att påminna mig om att våga ta ut svängarna. Det är ofta misstagen som blir guldkorn, inte det som man har tänkt ut.

Diversearbetare

Det blir extra kul när en karaktär han gestaltar ägnar sig åt något han inte gör i vardagen – som att bryta ihop i tunnelbanan eller skälla ut folk. Inte minst gillar han att skapa förståelse för en till synes obegriplig karaktär.

Jag vill visa att det finns mänskliga drag hos alla, att man inte kan dela upp människor i goda och onda.

När Jimmy var fyra år gammal skilde sig föräldrarna varpå han växte upp med mamma i Södertälje. Som 16-åring flyttade han hemifrån och jobbade som kock i fem, sex år, en del till sjöss. Därefter kom en period med många jobbyten. Personlig assistent, ställningsbyggare – listan kan göras lång.

En dag jobbade 25-åringen som tekniker på en ljudstudio, men skådespelaren dök inte upp så Jimmy hoppade in och fick läsa några rader. Arvodet blev en rejäl tankeställare.

Som skådespelare fick jag dubbelt så mycket betalt!

Jagar flow

Nu är pengar inte någon nämnvärd drivkraft. Inte heller bekräftelsebehov – med en liten reservation.

Annars är det onormalt att man frivilligt ställer sig på en scen inför en tusen personer. Men den stora grejen är jakten på flow. Jag älskar att repetera en scen! Det är det bästa jag vet. Jag skulle kunna göra det sju dagar i veckan. När man repeterar kan man hitta de ställen där allt funkar och flow uppstår. För mig är skådespeleri som ett vuxendagis där leken är på allvar.

Utanför jobbet består livet av innebandy, träning och motorcykel.

När jag inte hade motorcykel en sommar, kände jag att jag saknade något. Det är lite jobbigt att ställa undan den när vintern kommer. Jag gillar att ha folk omkring mig och är rädd för att vara ensam, men på motorcykeln känns det skönt. Det ger avkoppling för det går inte att köra fort och filosofera – då hamnar man i en lyktstolpe och då är det kört.

Vänner viktigast

Livet består också av vänner. Nyligen åkte han till Portugal för en återträff med kompisarna som han tågluffade med för bortåt 30 år sedan.

Tidigare har jag försummat dessa vänner, men jag har insett att det är det viktigaste i livet. Du kan ha massa med pengar och bo i slott, men vem ska du ha fest med på slottet utan vänner?
Hur skulle de beskriva dig som person?
Jag tror att de skulle beskriva mig som intensiv, mycket pratsam och glad. Jag är verkligen energisk, om det är bra eller dåligt beror på sammanhanget. Ibland är det en stor tillgång, men ibland önskar jag att jag kunde hålla truten.

I framtiden fortsätter han antagligen med filmer, tv och hoppas även göra teater.

Eller så gör jag något helt annat, säger Jimmy Lindström.
Fakta

Namn: Jimmy Lindström.

Fyller: 50 år den 6 september 2019.

Gör: Skådespelare.

Familj: “Ja.”

Bor: Stockholm och Visby.

Så firar han födelsedagen: “Ingen aning.”

Om att fylla 50: “För mig är 50 bara en siffra, jag känner mig som 40.”

Favoritmat: “Det beror på humöret. Jag äter allt utom isterband. Det har med lukten att göra.”

Mest rädd för: “Bli ensam.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eyal Sharon Krafft/TT