Är du redo för vinterns bilresa?

Fyra personer dör varje år efter motorstopp på vägen. Se till att det inte drabbar dig och din familj om olyckan är framme. Förebered långresan om ni ska ut och åka på sportlovet.

10 februari 2020 08:54

Nu för tiden är det mesta tillgängligt för oss oavsett tid på dygnet. Vi köper mat när vi vill, hittar information och skaffar hjälp när det behövs. Mycket finns några knapptryckningar bort på telefonen. Men inte allt, och inte riktigt alltid. Det är bra att ha i bakhuvudet om man ska åka bil på sportlovet.

För vad händer om familjen blir stående på vägen och telefonen inte fungerar? Om mamma, pappa, barn tvingas sova i bilen? Det kan bero på snökaos eller en storm som fällt träd över vägen.

Grundbehov

Tomas Warberg, generalsekreterare i Civilförsvarsförbundet, menar att man inför långresan ska förbereda sig för att något kan gå på tok:

Vart ska ni åka och hur långt är det? Gör en riskanalys. Våra grundbehov är mat, vatten, värme, sömn och information. Klarar ni er om ni fastnar mitt i skogen i minus 20 grader, och hjälpen inte kommer på många timmar?

Varma kläder är ett måste om man blir fast i bilen och ska övernatta. Men inte bara det – se på listan här intill. Gör en säkerhetskontroll av bilen före avfärd. Kolla däck och lufttryck. Har kylaren glykol så motorn inte skär sig om minusgraderna kryper nedåt? Kolla spolarvätska och olja.

Att ta med en papperskarta är en god idé, om mobilen saknar täckning eller gps:en pajar. Då kan resan fortsätta utan onödig försening.

Irritation

Stress är bland det värsta som finns i trafiken. Det skapar irritation och kan orsaka olyckor när bilister kör för fort eller gör omkörningar på farliga ställen.

Jag bor i Karlstad och ser att många sträckkör genom Värmland och upp till fjällen för att hinna fram till en viss tid. Gör inte det. Planera i stället resan så att ni kan ta stopp regelbundet, för att äta, dricka och sträcka på benen. Och var utvilad inför resdagen, säger Tomas Warberg.

Hur packningen ska lastas är ett kapitel för sig. Tomas Warberg påminner om att du som kör är ansvarig för att alla i bilen sitter säkert. Tung last ska placeras långt ner i bilen och allt ska surras säkert. Undvik att lasta på höjden och använd lastgaller.

Vid en häftig inbromsning kan även lättare saker som far fram på en människa göra stor skada. Är hunden med på resan ska också den sitta säkert, det vill säga ha säkerhetsbälte eller sitta i en väl förankrad bur.

I bilen på vintern

+ Snöskyffel.

+ Reflexvästar till alla i bilen – även hunden.

+ Första hjälpen-kit.

+ Extra drivmedel i en liten dunk.

+ Glykol och spolarvätska.

+ Ficklampa.

+ Tändstickor.

+ Powerbank till mobilen, alltså portabel elkälla.

+ Frukt, mackor, vatten och toapapper.

+ Varma kläder – jacka, skor, handskar och mössa.


Inför och under resan

+ Kolla väderprognosen innan.

+ Alkohol och bilkörning hör inte ihop – inte dagen efter heller.

+ Använd bilbälte.

+ Ta det lugnt. Det är ingen tävling om vem som kommer först till resmålet.

+ Ta inte med onödigt mycket packning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!