Återhämtningsbonus – för hållbart arbetsliv i vården

Återhämtningsbonusen är en långsiktig satsning, men för att det ska bli verklighet krävs det att Region Sörmland tydligt visar att man är positiv till idén, skriver Niklas Attefjord (MP) med flera.

Återhämtningsbonusen är en långsiktig satsning, men för att det ska bli verklighet krävs det att Region Sörmland tydligt visar att man är positiv till idén, skriver Niklas Attefjord (MP) med flera.

Foto: Jens Alvin/Arkiv

Debatt2021-06-18 05:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Personalen inom hälso- och sjukvården sliter. Redan innan coronapandemin fanns stora arbetsmiljöproblem, och nu står vi vid ett vägskäl. Regionerna saknar i många fall de medel som skulle krävas för att påbörja en ordentlig omställning, och samtidigt är det hög tid för vårdpersonalen att få ett hållbart arbetsliv. Ska det gå att rekrytera medarbetare till vården i framtiden så måste något hända. 

Därför har Miljöpartiet i regering drivit igenom en återhämtningsbonus, som ett led i att påskynda resan mot ett hållbart arbetsliv och öka personalens inflytande. Socialstyrelsen har fått i uppdrag att fördela medel till regionerna för projekt som ska främja ett långsiktigt hållbart arbetsliv. Det kan handla om olika sätt att förbättra arbetsmiljön, som att pröva nya arbetssätt eller utveckla arbetstidsmodeller med bland annat arbetstidsförkortning. Det är något som flera fackförbund är positiva till och som skulle ge vårdens medarbetare mer tid för vila, och kvalitetstid med familj, släkt och vänner. Det skulle sannolikt även underlätta rekrytering, vilket i sin tur ger fler händer i vården och på sikt minskar beroendet av dyr hyrpersonal – vilket nu står för över sex procent av personalkostnaderna i Sörmland. 

Ett hållbart arbetsliv är kanske en av våra viktigaste jämställdhetsfrågor, eftersom vårdyrken är kvinnodominerade. Vi pratar om sjuksköterskor och undersköterskor som alltför länge har offrat psykisk och fysisk hälsa för att ta hand om andra. En modern välfärdspolitik behöver ta detta på allvar, vi kan inte ha en hälso- och sjukvård som gör personalen sjuk. Sjukskrivningstalen och beroendet av hyrpersonal talar sitt tydliga språk. Det är en varningsklocka – vi måste agera. Återhämtningsbonusen är ett viktigt första steg. 

Från och med den 1 juni i år kan regionerna söka dessa pengar. Då finns det inte längre några ursäkter. Återhämtningsbonusen är en långsiktig satsning, men för att det ska bli verklighet krävs det att Region Sörmland tydligt visar att man är positiv till idén. Först då gör man det möjligt för personalgrupper att sätta igång, och den möjligheten måste de få. Tänker de styrande partierna i regionen våga satsa?