Återvinningen måste öka i Södermanland

Öka återvinningen och påskynda omställningen till en fossilfri och cirkulär ekonomi, skriver Vibeke Ihd, Återvinningsindustrierna.

Öka återvinningen och påskynda omställningen till en fossilfri och cirkulär ekonomi, skriver Vibeke Ihd, Återvinningsindustrierna.

Foto: Ruud, Vidar

Debatt2020-06-01 05:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stora kriser kan leda till nödvändiga förändringar. Med en aktiv finanspolitik efter coronakrisen kan klimatomställningen ges en rejäl skjuts framåt. I Sverige har vi unika möjligheter att gå snabbt fram eftersom 21 branscher redan tagit fram färdplaner för hur de ska bli fossilfria. Återvinningsindustriernas färdplan beskriver dessutom hur samhället måste gå från linjära till cirkulära flöden av varor och material.

I dag produceras och kasseras varor i allt snabbare takt. Bara i Södermanland lämnade hushållen in 2,0 miljoner kilo elektronik till återvinning förra året. När materialet återvinns skapas viktig klimatnytta, men enligt en rapport från Återvinningsindustrierna förstörs varje år stål, aluminium, cement, papper och plast till ett värde av 21 miljarder kronor helt i onödan, redan efter en användning. Upp till hälften av klimatutsläppen är en direkt följd av den sortens linjärt hanterande materialflöden.

 

Denna utveckling måste brytas av flera skäl. 

Genom att se avfallet som en resurs och använda återvunnet material i stället för jungfruligt material minskar energianvändningen, och därmed koldioxidutsläppen. För vissa material är koldioxidbesparingen i dag hela 95 procent.

Genom att använda resurser effektivare kan utsläppen flyttas från global gruvdrift och cement- och stålproduktion, till utsläppskällor som lättare kan begränsas genom en övergång till förnybar energi. 

Genom att öka cirkulationen minskar risken att vissa kritiska metaller, som används i bland annat elbilar, vindkraftverk och solceller, inte ska ta slut. Utan dessa metaller begränsas våra möjligheter till en fortsatt teknikutveckling för att möta klimatkrisen.

 

Omställningen till en cirkulär ekonomi är inte bara nödvändig, samhället och företagen kan spara stora pengar på att utnyttja befintliga resurser mer effektivt. Genom att gå före kan det svenska näringslivet stärka sin konkurrenskraft.

För att lyckas krävs genomgripande förändringar av design, produktionsmetoder, konsumtionsmönster och regelverk. I vår färdplan pekar vi på 15 åtaganden för återvinningsbranschen och 20 uppmaningar till politiker, som tillsammans kan öka användningen av återvunnet material och påskynda omställningen till en fossilfri och cirkulär ekonomi.

 

När coronakrisen är över behöver vi få fart på ekonomin igen, men vi behöver inte gå tillbaka till samma hjulspår. Låt färdplanerna visa vägen för de stimulanspaket som kommer behövas i lågkonjunkturen. Då kan den ekonomiska återhämtningen ske samtidigt som vi bemöter den andra stora krisen som vi står inför.