C och L blinkade först om försvaret

Inför höstens försvarsbeslut i riksdagen sägs regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ha kommit överens. Det är en strategisk seger för Socialdemokraterna.

Regeringen rapporteras ha gjort upp med Centerpartiet och Liberalerna inför höstens försvarsbeslut. Samsynen inom de tidigare Allianspartierna ser ut att vara förlorad.

Regeringen rapporteras ha gjort upp med Centerpartiet och Liberalerna inför höstens försvarsbeslut. Samsynen inom de tidigare Allianspartierna ser ut att vara förlorad.

Foto: Adam Ihse / TT

Ledare2020-09-21 05:01
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Efter lång tid av förhandlingar utan resultat kallades partiledarna in, enligt DN, för att hitta en väg framåt inför höstens försvarsbeslut. Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet enades därefter om 13 miljarder extra till försvaret de kommande åren. 

Det är inga småsummor, ett kliv upp från den nivå som Socialdemokraterna och Miljöpartiet stod på, men det lär inte räcka. När Stefan Löfven tog Annie Lööf och Nyamko Sabuni i hand, var det han som noterat den strategiska segern. Lööf och Sabuni kan peka på de extra miljarderna, de nya regementsorterna samt korvetter till marinen och robotar till flygvapnet. 

Gott så, men strategiskt sett var det C och L som blinkade först. Bryggan till Moderaterna och Kristdemokraterna föll. 

M, KD och L hade tidigare gått fram med en egen linje inför höstens försvarsbeslut. Det hade potential att övertrumfa en regeringsproposition, så länge C och L inte stöttade regeringen. Det var S som måste agera. Centerpartiet hade gott kunnat stödja M, KD och L-linjen, liksom Sverigedemokraterna. Det hade gett mer till försvaret än vad januaripartierna nu verkar ha landat i. 

Mest överraskande är Liberalernas fotförflyttning. Från att ha stått utanför de stora försvarspolitiska uppgörelserna under Jan Björklunds avslutande tid som partiledare, har nu Sabuni satt sig vid Löfvens bord och ett magrare bud. Trots det senaste till synes skarpa utspelet tillsammans med M och KD i slutet av augusti. Samsynen inom de tidigare Allianspartierna ser ut att vara förlorad.

Det kommande försvarsbeslutet lär vara underfinansierat redan när det tas. Flera steg bakom den position där man borde vara i det omvärldsläge som råder.