Du duger som du är - eller ...?

Signaturen "SSJ" oroas av att allt fler och allt yngre människor inte verkar tycka att vi duger som vi är.

Signaturen "SSJ" oroas av att allt fler och allt yngre människor inte verkar tycka att vi duger som vi är.

Foto: isabell Höjman/TT

Insändare2020-06-01 05:13
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag kan inte hjälpa att jag oroar mig när jag tittar mig omkring. På sociala medier ser jag perfekta familjeliv med snyggt uppdukat middagsbord. Jag ser snygga selfies i perfekta färger och hurtiga träningsbilder fladdra förbi. Jag ser otaliga naturbilder, som för mig många gånger betyder att man söker i något större för att försöka att må bättre. 

På mina promenader möter jag ett litet gäng med tjejer i 10-årsåldern. De ser ut som små kopior av kvinnor iklädda senaste modet och märkesväskor och shoppingbagar slängda över sin underarm. Vidare möter jag ett gäng killar i 20-årsåldern klädda i adidas-kläder och gympaskor. De skränar och låter och speglar utåt att de vill synas och höras Passerar ett nytt gäng tjejer, denna gång runt 20 år. Alla har tröjor som visar magen, svart kort jacka och tajta blå jeans med hög midja. Ansiktena är täckta av smink, tydligt ditmålade ögonbryn och läpparna är onaturligt stora. 

Jag hör folk prata om kampen mot att bli gammal, hur de planerar att räta ut ansiktet, lyfta sig och operera bort överflöd av fett. 

Jag ser en selfie på Facebook och blir förvånad när jag möter samma tjej i verkligheten. Det är just verkligheten jag möter. Vad som oroar mig är just illusionen av den till synes perfekta människan. Vilka förebilder som man har. Vilken syn man har på hur en perfekt person ska se ut.

 Inget naturligt som åldrande yttre ska synas. Det kan vara så att vi efterapar ett vackert yttre för att duga, för att vi har en  sämre självbild. Det kan vara så att vi låter extra mycket för att vi suktar efter uppmärksamhet. Det kan vara så att vi visar upp en perfekt bild för att vi önskar att det var så eller inte vill avslöja oss. Det kan vara så att när vi följer den där den vältränade snygga tjejen på Instagram som visar hur man får en fit kropp på 21 dagar bara ger oss mer ångest eftersom vi aldrig uppnår samma resultat. Vi kanske skulle lägga den energin på att istället titta oss själva i spegeln och börja se det vi faktiskt gillar. Det just vi orkar och mäktar med samtidigt som vi matar våran hjärna med sådant som får vår själ att må gott. Det finns lika mycket olika utseenden som det finns människor och det finna någonting vackert i oss alla. Du duger som du är!