En 19-årings död vittnar om krigets lidande

I Ludgo kyrkas norra gravkor finns en påminnelse om den svenska stormaktstidens blodbesudlade slut.

David Lindén är historiker från Nyköping. Han skriver som fristående krönikör i SN.

David Lindén är historiker från Nyköping. Han skriver som fristående krönikör i SN.

Foto:

Krönika2021-12-04 05:20
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Häromdagen var det 30 november. Ett datum man på 1990-talet kom att associera med våldsamma demonstrationer och kravaller. Den 30 november 1718 föll Karl XII, vår siste krigarkung, offer för en kula i löpgraven vid Fredrikstens fästning i Norge. Kulmen på Stora nordiska kriget, som hade inletts 18 år tidigare och rent statistiskt är den värsta konflikt som Sverige någonsin gått igenom, var nådd.

Lite tillspetsat kan man kalla Stora nordiska kriget för en svensk version av andra världskriget. Anledningen till detta är att alla skrevs ut: Oavsett om du var herre eller dräng fanns en stor risk att du aldrig kom hem igen. Karl XII är också vår egen mytologiske krigarkung och än i dag kan man på Livrustkammaren i Stockholm beskåda den uniform han bar vid Fredriksten. Men för sörmlänningar är kungens uniform faktiskt inte den som är mest relevant. För oss finns det en annan betydligt mer intressant påminnelse om stormaktstidens blodbesudlade slut.

I Ludgo kyrkas norra gravkor finns en närmast unik karolineruniform. Den tillhörde 19-årige Carl Wilhelm Drakenhielm, som hade växt upp på det närliggande Östermalma. Drakenhielm hade som 13-åring skrivits in vid Uppsala universitet, men valde sedan en militär karriär. Apropå den låga åldern var universiteten för överklassens söner på den här tiden kontaktskapande och det handlade inte om att skaffa sig en utbildning. På sommaren 1718 utnämndes Drakenhielm till löjtnant vid Södermanlands regemente och det må vara osagt om utnämningen baserades på kompetens eller om det helt enkelt handlade om något så pass basalt att det inte fanns tillräckligt med folk. Drakenhielm följde med på kungens fälttåg till Norge och natten till den 30 november övervakade han arbetet med att gräva löpgravar mot fästningen. Under ett ögonblick sträckte han upp huvudet och träffades av en kula.

Wilhelm Drakenhielm blev 19 år gammal och genom hans mors försorg bevarades den uniform han bar vid dödsögonblicket i Ludgo kyrka. Jämte Karl XII:s och Fredrik I:s är det de enda karolineruniformer som finns i originalskick. Dessutom är den betydligt mer intressant än de två andras då det alltid funnits ett egenintresse i att bevara furstliga kläder. Drakenhielm var en i mängden. En dussinsoldat och det är sådana som alltid offras först. Därför är hans uniform unik.

Jag rekommenderar gärna ett besök i Ludgo kyrka och en titt på uniformen. Som en påminnelse om att det inte var så länge sedan även vi svenskar befann oss i krig.

David Lindén är historiker från Nyköping. Han skriver som fristående krönikör i SN.