En digital och sval Almedalsvecka

I början av juli brukar Visby vara fyllt av politiker och andra tyckare. Pandemin har satt stopp för det.

I Centerpartiets Almedalstal valde partiledare Lööf att fokusera på brott och straff, samt hoten mot den liberala demokratin.

I Centerpartiets Almedalstal valde partiledare Lööf att fokusera på brott och straff, samt hoten mot den liberala demokratin.

Foto: Foto: Claudio Bresciani/ TT

Ledare2021-07-07 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

I år liksom förra året sker politikveckan digitalt. Bristen på fysiska träffar betyder emellertid inte att samtal uteblir. Nästan alla partiledare har haft sitt traditionsenliga Almedalstal, om än framför en kamera och en internetpublik. Det är positivt att den demokratiska plattform som Almedalen utgör finns kvar om än i mikroformat. 

Under tisdagen höll Centerpartiet sitt tal. Det var både likt och olikt de andra talen. Det var med hänvisning till förra veckans förfärliga polismord i Göteborg som Lööf inledde sitt tal. Hon var inte ensam med att föreslå skarpare insatser för att stoppa våldet mot blåljuspersonal, samt stävja den växande organiserade brottsligheten. Hårdare straff, fler poliser och ökade möjligheter för åklagare att ta till avlyssning. Några förslag som det bör finnas stöd för att kunna genomföra i riksdagens breda mitten. 

Det som blev tydligt i Lööfs tal är att Centerpartiet inte låter jakten på "hårdare tag" leda till en nedmontering av den liberala demokratin. En starkare rättspolitik kan skapas samtidigt som demokrati, rättssäkerhet och tolerans värnas. Det är ett faktum som principiellt också styr Centerns syn på Sveriges parlamentariska kris. Partilinjen är tydlig - håll hoten mot den liberala demokratin långt borta ifrån förhandlingsbordet. 

Lööf valde att koppla samman kampen för demokrati och tolerans med utmaningarna ute i världen och i riksdagen. Högerpopulism och andra auktoritära krafter är på frammarsch. Det är och kommer inte vara något som Centerpartiet accepterar varken utomlands eller på hemmaplan.