Enkel lösning på platsbristen i fängelserna

Brottslingar hamnar oftast i fängelse och det är självklart att svenska medborgare skall det. Det är lika självklart att utlänningar, utan svenskt medborgarskap, inte hör hemma i svenska fängelser, skriver Carl Gustaf Wennerholm, Trosa

Brottslingar hamnar oftast i fängelse och det är självklart att svenska medborgare skall det. Det är lika självklart att utlänningar, utan svenskt medborgarskap, inte hör hemma i svenska fängelser, skriver Carl Gustaf Wennerholm, Trosa

Foto: Jens Alvin/Arkivbild

Insändare2021-12-03 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Brottsligheten, eller som den numera kallas kriminaliteten, är ett mycket allvarligt problem, kanske Sveriges största. Den breder ut sig alltmer. Så kallade gäng eller nätverk kontrollerar hela stadsdelar, vilket kan leda till trakasserier för de boende. Brotten ökar givetvis också i dessa delar

Ett mord om dan ibland flera, mest mellan de kriminella i vad kallas gänguppgörelser, upprör inte längre lika mycket som ett enda mord gjorde för någon generation sedan. I nyhetsmedia talar man om skjutningar. Dessa är i själva verket mord, eller försök till mord, eller rena avrättningar

Polisen har idag en i det närmaste omöjlig uppgift att reda ut alla brott. En låg procent av morden klaras upp. Domstolarna överhopas av mål som ligger och väntar. Den bistra verkligheten är att vi är inne i en allvarlig kris.

Alla såväl medborgare som myndigheter är oroade, många är mycket bekymrade. Vad görs, frågar man sig? Jo, det ska utbildas och anställas flera poliser. Men detta är ett planerande på sikt! Vad görs nu omedelbart är mera svårt att förstå. Det är naturligtvis nödvändigt att ta till kraftåtgärder med bevisad effektivitet nu.

Hur är de kriminella nätverken uppbyggda? Oftast av arbetslösa ungdomar som söker självhävdelse och inkomster på olaglig väg. Det handlar också om internationell maffia som finner Sverige vara en god marknad för olagligheter.

Således, de kriminella finns i flera ålderskategorier, nationaliteter, svenska och utländska. I Sverige är vi toleranta och har tyckt att invandring är bra. Och otvivelaktigt har invandringen på många sätt bidragit till en positiv samhällsutveckling, men kriminella element har släppts in utan tillräcklig kontroll.

Brottslingar hamnar oftast i fängelse och det är självklart att svenska medborgare skall det. Det är lika självklart att utlänningar, utan svenskt medborgarskap, inte hör hemma i svenska fängelser. Våra fängelser är fulla som det är.

En effektiv åtgärd skulle vara utvisning ur riket av alla utländska brottslingar. Nätverken skulle krympa och brottsligheten också. Att eliminera brott helt och hållet är naturligtvis en utopi, men utvisning som straff skulle vara ett gott steg på vägen.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om