Flytt av metallurgin skulle slå hårt

Oxelösund 30 juli 2020 05:34
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till miljövän som vill lägga ner metallurgin i Oxelösund. 

Miljövännen som vill lägga ned metallurgin måste vara lokalpatriot. Hen vill flytta miljöstörningarna och därmed problemen till annan ort utan tanke på dess omgivning och befolkning.

Detta tankegång faller dessutom på två saker.  Får miljövännen som hen vill så kommer SSAB Oxelösund att tappa hälften av sina anställda, vilket medför en katastrof för regionen samt de anställda som drabbas. Kom ihåg att vår region redan är svårt drabbad av arbetslöshet.

För det andra handlar det om att stålverket i Luleå inte klarar av att tillverka de stålsorter som genererar mest pengar och som SSAB är världskända för. Just de tillverkas i Oxelösund.

Stålverket i Luleå saknar en av de tillsatssugnar som stålverket Oxelösund har och som krävs för denna tillverkning. Tillverkningen i stålverket är en vidareförädling av råjärnet där man, grovt sett, bl.a tempererar råjärnet, renar från oönskade föroreningar, vacuumbehandlar och tillsätter legeringar i olika ugnar och steg samt formaterar till hanterbara ämnen via stränggjutning. En av dessa viktiga ugnar saknar man i Luleå, som sagt.

Om miljövännen ska få som hen vill måste även stålverket i Luleå byggas om helt och hållet och inte bara metallurgin. Och det låter sig inte göras. Kostnaderna blir för stora. Både i Luleå och Oxelösund. 

SSAB-anställd

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

För höga halter av radon på barnens förskola

Oxelösund

Vindkraftparker kan skapa många jobb i Oxelösund

Nyköping

Biträdande rektor på förskolan känner inte till radonet

Oxelösund

100 000 i skadestånd efter storbråket i fjol

Gnesta

Kommunen avråder från bad vid Frösjöstrand

Visa fler