Folkomrösta om Oxelösunds kommun

För att framställa stål fossilfritt behövs fossilt bränsle LNG. Stora mängder LNG. Så stora att hamnen behöver ny detaljplan. Skriver insändarskirbenten.

För att framställa stål fossilfritt behövs fossilt bränsle LNG. Stora mängder LNG. Så stora att hamnen behöver ny detaljplan. Skriver insändarskirbenten.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Insändare2020-05-26 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett kvitto på Oxelösunds kommuns vådliga framfart är årets miljöranking, SN 15/5. Oxelösunds kommun tilldelas jumbopriset.

I Oxelösunds kommun produceras mer koldioxid än någon annanstans i Sverige. Trots det finns varken koldioxid-dammsugare eller solcellspark. Däremot finns Sveriges billigaste fjärrvärme. Ett politiskt val. Ett val där global uppvärmning och havsnivåer ökar i samma takt som fjärrvärmepriset sjunker. Ett slags omvänt bonus-malus system. 

SSAB tänker att stål ska framställas fossilfritt och koldioxidfritt. Men för att framställa stål fossilfritt behövs fossilt bränsle LNG. Stora mängder LNG. Så stora att hamnen behöver ny detaljplan. Framtidens stål är varken fossilfri eller koldioxidfri oavsett hur framgångsrikt projekt Hybrit blir. Men politikerna i Oxelösund lutar sig tillbaka i sin arrogans. För det är en god affär för Oxelösunds hamn med det fossila bränslet för att framställa fossilfritt stål. 

För tre månader sedan kom kommunutredningen där man föreslår sammanslagning av kommuner som har mindre än 20 000 invånare. Ett i grunden bra förslag. Självklart möter förslaget politiskt motstånd i Oxelösund där tiden står still. Men frågan är för viktig för att avgöras av en handfull politiker i Oxelösund. 

Låt medborgarna komma till tals. Låt frågan om kommunsammanslagning avgöras genom en folkomröstning i Nyköping och Oxelösund. Ska vi ha en chans att klara klimatmålen kan inte Oxelösunds kommun tillåtas att fortsätta sin destruktiva miljöpolitik som i förlängningen hotar hela mänskligheten.

Inget är omöjligt. Det omöjliga tar bara lite längre tid.