Förebygg sommarproblemen i Gnesta

Anders Simme i Gnesta tycker att kommunen borde redan nu förbygga problem som brukar uppstå bland unga som vistas i Gnesta under sommaren.

Anders Simme i Gnesta tycker att kommunen borde redan nu förbygga problem som brukar uppstå bland unga som vistas i Gnesta under sommaren.

Foto: Henrik Norling

Insändare2022-01-28 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Gnesta har det varit oroligt bland de unga under loven. Samtidigt är polisstationen stängd under hela sommaren, 6–8 veckor. Fritidsgården har också varit stängd under flera veckor. När fritidsgården har varit öppen under sommaren så har en del av de mera stökiga ungdomarna valt bort fritidsgården eller blivit portade.

Polisen är inte hela lösningen på social oro bland unga, utan det krävs mera en basal analys med förebyggande sociala åtgärder. Risken är stor att det ser likadant ut nästa sommar, på grund av utebliven kunskap i kommunen om att göra analyser och förebyggande åtgärder.

Mina förslag till förbättring är: Går det att ha polisstationen öppen redan idag med hjälp av de skydd som finns mot covidsmitta exempelvis plexiglas, munskydd och reglera besök i stationen? Arbeta redan idag med att förbygga social oro inför kommande sommar. Ha öppet polisstationen i Gnesta under sommarlovet. Det behövs förstärkning av personal på fritidsgården under sommaren, så verksamheten tål att hålla öppet även vid oro i verksamheten eller vid sjukdom hos personal.

Finns det möjligheter att samverka mera med idrottsföreningarna i Gnesta? Arbeta mera på förebyggande basis över läns- och kommungränserna mot Södertälje kommun och Stockholms polisregion.

Hitta snabbare/effektivare sätt att hantera oro runt unga genom att öka den operativa skyndsamheten inom socialförvaltningen. Det ska gälla både för de unga som är skrivna här och för dem som bor här under loven. Ha mer operativa resurser inom kommunen som arbetar snabbt på fältet, både på individ- och gruppnivå.