Förödelsen i Janstorp naturreservat

Insändarskribenten är upprörd över förödelsen i Janstorps naturreservat.

Insändarskribenten är upprörd över förödelsen i Janstorps naturreservat.

Foto: Fredrik Ericsson

Insändare2020-12-02 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gråten stockar sig i halsen när man ser förödelsen som skett. Jag har vandrat i denna skog sedan 1980. Den har älskats av hela familjen. Vi har gjort hundsök, plockat svamp bär med mera. Dagisbarnen har det berömda nappträdet i slingan. Arnö IF har arbetat med spåren på frivillig basis och på vintrarna gjort skidspår. Gruvstugan var öppen för servering. Vandalisering har skett av ungdomar så den stängdes. Sånt som händer i oförstånd.

Men nu har en vuxen yrkesman markförvaltare anställd av kommunen anlitat ett skogsavverkningsföretag i ett naturreservat för att det finns granbarkborrar. Det är väl ok. Men jag har inte sett en enda fälla uppsatt. Under oktober månad regnade det mellan 250-300 millimeter. Frosten har inte kommit och ändå kör man igång. Jag anser att detta är ett grovt yrkesbrott som bör ges en reprimand med minst en skriftlig varning.

Vinsten av fällt timmer i pengar som kommunen behöver går nästan åt att återställa naturen om det går. Enligt Miljöbalken anger följande skäl till att bilda naturreservat:• bevara biologisk mångfald. • vårda och bevara värdefulla naturmiljöer  • tillgodose behov av områden för friluftslivet • skydda, återställa eller nyskapa värdefulla naturmiljöer
• skydda, återställa eller nyskapa livsmiljöer för skyddsvärda arter. Inget av detta har skett. Skogen är förstörd för många år framöver. Skogen mellan Örstigsleden och Myntan utmed Arnöleden har man kört ner pulkabacken för ungarna så det är 50 centimeter djupa fåror. Samma skog har används av skolan och naturdagis. Ungarna kommer försvinna i dessa hjulspår.