Försvara personalsatsningar på rätt sätt

Om man nu ska försvara ”sina satsningar” så ska man se till att man gör det rätt! Skriver Marie Ohlsson, Specialistsjuksköterska anestesi- o intensivvård, IVA.

Om man nu ska försvara ”sina satsningar” så ska man se till att man gör det rätt! Skriver Marie Ohlsson, Specialistsjuksköterska anestesi- o intensivvård, IVA.

Foto: Jens Alvin

Insändare2021-04-14 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till ”Regionen: Vi fortsätter att satsa på våra medarbetare" publicerad 6/4.

Om man nu ska försvara ”sina satsningar” så ska man se till att man gör det rätt! 
Förstärkningsavtalet, som endast vi inom anestesiklinikerna fick ta del av, gällde from 23/3-20 till 31/8-20 och om du jobbade på sjukhusens respektive IVA. Övriga vårdavdelningar fick ställa om sitt schema och de fick de 100 kronor extra i helg-ob, då schemaförändring innebar mer helgtjänstgöring (fem helger av sex), samma tidsspan för den ersättningen. Under hösten har anestesiklinikerna inte gått på något förstärkningsavtal, då covidvården varit hanterbar med befintlig bemanning. From 11/11 infördes åter vissa ersättningarna då trycket på vårdavdelningarna ökade i och med ökat inflöde av covidpatienter. Fortsatt hanterbart på anestesiklinikerna och således ingen förstärkning eller förstärkningsavtal. 

Från mitten på december ökar inflödet av svårt sjuka i covid på IVA, men fortfarande inget nytt förstärkningsavtal, trots att IVA, NLN under delar av jul och nyår hade mycket ansträngt läge. Inflödet av covidpatienter stannade av något och vården gick på åter på grönt läge, men de extra ersättningarna förlängs. I mars (-21) accelererade inflödet av covidpatienter med full kraft igen och med sådan kraft att förstärkning nu krävs på våra IVA-avdelningar. Det är först nu from 26/3-21, som anestesiklinikerna får ett tillfälligt förstärkningsavtal. Detta förstärkningsavtal är nu ”fast” infört i och med fortsatt mycket hög belastning på anestesiklinikerna och det gäller så länge läget är ansträngt och förstärkning krävs för att upprätthålla god vård.