"Jag ser hemtjänstens personal som min familj"

Insändarskribenten är nöjd med hemtjänstpersonalen och räknar dem till sin familj.

Insändarskribenten är nöjd med hemtjänstpersonalen och räknar dem till sin familj.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2021-06-20 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag läste en insändare från tre moderater i SN den 10 juni. Har även följt attackerna på äldreomsorgen i närliggande kommuner. I Oxelösund är det främst språket som är på tapeten.

Jag har inte haft något större problem, om jag inte förstår på en gång, frågar jag om och allt löser sig.

En händelse där det kunnat gå illa, som kunde lett till feldosering av medicin, kunde ha lett till katastrof får naturligtvis inte ske. I mitt yrke som laborant kunde en felanalys lett till förluster på ett par hundra tusen, men livet stod inte på spel.

Personalen i hemtjänsten läser på Campus och får sen vikariat. De har väl samma läsförståelse som en elev i grundskolan klass nio. Mycket av arbetet består i förstå vad brukaren vill och känner.

Jag som är ensamstående med en bror i Norrtälje som besöker mig cirka tre gånger om året, och min systers barn i München kan inte heller komma så ofta, så jag räknar hemtjänstens personal som min familj. Till jul var det tomteluvor på och hemtjänstpersonalen har ofta tid att prata en stund om inte larmen kommer emellan. Det är stress och delade turer och kanske en och annan som inte gillar färgade människor. En väninna till mig i Hägersten, som kommer från Ecuador och arbetar i hemtjänsten, blev utkörd, då de inte ville ha utlänningar i sitt hem. Sånt kanske händer här också. 

Jag är alltså nöjd med hemtjänsten, och det är det fler som är. Om politiker inte har någon erfarenhet av hemtjänst så är det svårt att påverka deras syn på saken. Men kom ihåg – ta bort en heltidsanställd politiker så kan alla i personalen på hemtjänsten få en rejäl löneförhöjning.