Kritiken mot politikerna är befogad

Vi i Tystbergabygdens framtid och de som skrivit under namnlistan vill att det satsas på en långsiktig lösning för bygden. Skriver Camilla Ekman Skog.

Vi i Tystbergabygdens framtid och de som skrivit under namnlistan vill att det satsas på en långsiktig lösning för bygden. Skriver Camilla Ekman Skog.

Foto: Olof Jonmyren

Insändare2020-08-14 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Minoritetsstyret (S, C och Mp) säger sig ”prioritera Tystberga, att skolan är viktig för orten och att den tillhör framtiden” i SN 2020-08-04, men det handlar om en tillfällig lösning. Hur kan det blir en satsning för framtiden när skolans utrymmen tas till förskolan och deras yta stegvis bantats ner? Man lade ner Lilla Gärdets två avdelningar 2019 för att trycka in barnen i annan förskolas tre byggnader. Nu ska alla barn inrymmas i skolbyggnaden i stället för att bygga en ny förskola. Det blir en nedmontering av skolan.

Styrande minoriteten menar att förslaget ”tillgodoser med råge den volym av barn och elever som kan antas välja Tystberga förskola och skola i framtiden”. Enligt förstudiens prognos kommer 101 elever till hösten att gå på Tystberga skola. Det innebär alltså att 19 platser finns över. Dessa bör fördelas jämnt över sju klasser. Kapaciteten blir 2-3 nya elever per klass. De nonchalerar invånarnas engagemang och 971 namnunderskrifter för att alla barn som vill ska kunna få plats och inte endast hälften. Martina H hänvisar till Blomenbergska skolan, som inte kan ta emot fler förskolebarn och har sagt nej till fyra. Där finns teoretiskt ett tiotal elevplatser. Kommunen lade ner den skolan 2011, för att nu föreslå friskolan som ”back up”. Det är en bra skola, men inte tack vare kommunen! Båda skolorna behövs.

Man har med ”starka rekryteringar och en välgörande process i samverkan med skolverket” vänt trenden. Vi är verkligen glada över rekryteringen av kompetenta och behöriga pedagoger. Att det kom sig av hotet om vite kan vi bortse ifrån.

Fritidshemmet och förskoleklassen, som också har olika styrdokument att följa, nämns över huvudtaget inte i insändaren, vilket är anmärkningsvärt!. Med en ombyggnation skulle båda förlora ändamålsenliga lokaler. Av olika skäl är det bättre, enligt mig som har lång erfarenhet, med skola/ fritids i samma byggnad än förskola/skola.

Kommunstyrelsens ordförande har uttryckt att ”det beror inte på pengar att en ny förskola inte byggs”, och ”det blir både bättre och billigare med en ombyggnad”. I insändaren är huvudargumentet att kostnaden med förslaget blir en tredjedel. Fantasibelopp på både byggkostnad och hyra försöker man skrämmas med!

Vi i Tystbergabygdens framtid och de som skrivit under namnlistan vill att det satsas på en långsiktig lösning för bygden.Vänta med beslutet och ta emot värdefulla tankar och idéer från pedagoger och invånare!