Kyrkans skogsbruk kan göra stor skillnad

Vi vill att kyrkan ska tillämpa kalhyggesfria metoder och ta ett större ansvar för skapelsen genom att skydda gammelskogar och kontinuitetsskogar, skriver Ulrika Karlsson och Pia Björstrand, med flera.

Vi vill att kyrkan ska tillämpa kalhyggesfria metoder och ta ett större ansvar för skapelsen genom att skydda gammelskogar och kontinuitetsskogar, skriver Ulrika Karlsson och Pia Björstrand, med flera.

Foto: Gorm Kallestad

Debatt2021-09-16 05:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I våras bildade vi den partipolitiskt obundna nomineringsgruppen Himmel och Jord på rekordtid. Vi ställer upp till val i stiftsfullmäktige i Strängnäs stift och till kyrkans högsta beslutande organ-kyrkomötet. Vi vill poängtera kyrkans ansvar för jorden och skapelsen och prioritera skogs- och miljöfrågor. En hörnsten för oss är också människors lika värde och rätt att känna gemenskap i kyrkan. 
 

Kyrkan är landets femte största skogsägare och förvaltar drygt 460 000 hektar skog över hela landet. Kyrkans skogsinnehav är en miljöfråga som har stor potential att påverka kolbalansen i världen och livsmiljöerna för människan och många andra arter. Svenska kyrkan brukar skogen i dagsläget med trakthyggesbruk, vilket bland annat innebär stora kalhyggen och markberedning. Vi anser att kalhyggesbruket inte är hållbart. Det tydligaste exemplet på det är förlusten av biologisk mångfald, som hotar ekosystemen som vi är helt beroende av. Vi befinner oss också i en drastisk klimatförändring som ökar behovet av skogen som kolsänka. 
 

Vi vill att kyrkan ska tillämpa kalhyggesfria metoder och ta ett större ansvar för skapelsen genom att skydda gammelskogar och kontinuitetsskogar. Sådana skogar som inte har varit utsatta för trakthyggesbruk är i dag väldigt ovanliga och det är av stor vikt att de bevaras som kolsänkor och för rekreation, renskötsel, biologisk mångfald mm. 
 

Inkomsterna från kyrkans skogsbruk utgör endast 1–1,5 procent av kyrkans totala intäkter, så även om intäkterna skulle minska något vid en omställning så har kyrkan råd att göra en sådan utan att själva verksamheten påverkas nämnvärt. Utjämningssystemet kyrkan har som fördelar inkomster till de olika församlingarna kan dock behöva ses över eftersom vissa församlingar är beroende av intäkter från skogen. Det ska vara lika förutsättningar att ha en kyrka på landsbygden som i staden. De ekonomiska förutsättningarna för en kyrka på landsbygden bör vara densamma som för den i staden. 
 

Förtidsröstningen är i full gång inför valdagen 19 september. Alla som har fyllt 16 år och är medlemmar i kyrkan kan göra skillnad för miljön och livet på jorden genom att använda sin rösträtt.