Moderater med stängda och låsta hjärtan

Bara av farten ger nu Ulf Kristersson ordet integration ett nytt innehåll. Under de senaste sju åren har Moderaterna navigerat ut i till de farvatten där SD håller till, skriver Kjell Wiklund.

Bara av farten ger nu Ulf Kristersson ordet integration ett nytt innehåll. Under de senaste sju åren har Moderaterna navigerat ut i till de farvatten där SD håller till, skriver Kjell Wiklund.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2021-11-03 05:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den moderata högersvängen ökar hastigheten. Bara av farten ger nu Ulf Kristersson ordet integration ett nytt innehåll. Är det första gången som en svensk partiledare stuvar om i etymologin? ”Den grundläggande premissen bör vara att integrationen i allt väsentligt är en enkelriktad process”. 

Hoppsan! Integration kommer ur det latinska integer som betyder hel, oskadd. Integration är en ömsesidig process där delar förenas till en helhet. Flera parter har att bidra i en rörelse. Det moderata nyspråket, som nu ansluts till SD:s språk, har nu raderat ut integrationen ur sin ordbok. Nu heter integrationen i stället assimilation, den ”enkelspåriga" process som partiets nya idéprogram talar om. 

Assimilation handlar helt enkelt om att en minoritet överger sin egen historia, tradition och kultur – glömmer bort sig själv. I stället skall man snabbt bli likadan som majoriteten. En frisk integration är ett möte, där olika parter tillsammans ger bidrag till en starkare helhet.

Människor är inte störningar, kära Moderaterna. Människor är möjligheter. Också i våra tider av hemskt gängvåld måste vi försöka orka se på varandra som varandras tillgångar. Det moderata idéprogrammet vill nu veta av en invandring som enbart är nyttig och bra för Sverige: hur skulle det se ut? 

Vilka ska ta hand om den lågbetalda marktjänst som våra invandrare utför åt oss? Vem skall byta blöjor på moderatledaren eller mig själv när det blir så dags på ålderns höst? Utan invandrare som tillåts bidra med sina erfarenheter, traditioner och kulturer skrumpnar Sverige: det vore inte nyttigt och bra för vårt land. 

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard vill att Sverige skall vara ”strängast i EU när det gäller migrationspolitiken”. Stängda och låsta hjärtan är vad som nu gäller. Under de senaste sju åren har Moderaterna navigerat ut i till de farvatten där SD håller till. Kursen är omlagd utan syn- och hörbara tveksamheter från partimedlemmar som tidigare vågade hysa andra meningar om vad ”som är bra för Sverige”. 

Ulf Kristersson påminner ofta om att ”laget går före jaget”. Det är en klok devis i lagidrotter. I den tid som vi nu lever utgör vi som mänsklighet ett enda ”lag”. Vi är alla utlämnade åt varandras samspelande, integrerade, i respekt för varandras gemensamma bidrag. Världen, inklusive Sverige, behöver mera riktig integration, inte förtäckt assimilation!