Naturvärden har utplånats vid Sörsjön

Vägrenen vid Sörsjön har förstörts med makadam. Orkidéerna lyser med sin frånvaro, noterar Bertil Ohlberger i sin insändare.

Vägrenen vid Sörsjön har förstörts med makadam. Orkidéerna lyser med sin frånvaro, noterar Bertil Ohlberger i sin insändare.

Foto: Bertil Ohlberger

Insändare2021-06-24 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så här års har jag alltid brukat besöka området kring Sörsjön, nära Vagnhärad och Tullgarn. Speciellt har man kunnat glädjas åt de vackra vägrenarna med bland annat en del ovanliga orkidéer. 

Förra året var allt förändrat. Man hade med skogsmaskiner manglat ned vägrenarna och dessutom längs vissa sträcker hällt ut ett lager av makadam över vägrenarna. Även skogsområdet var delvis oigenkännligt. Kanske var skogsarbetet oundvikligt (barkborre?), men det kan inte ha varit nödvändigt att utföra det på detta okänsliga sätt i ett naturreservat.

Naturen har börjat återta den förstörda marken men man behöver knappast vara botanist för att se att en annan typ av vegetation tagit över. Tidigare hade vägrenarna en låg, gles och örtrik flora som nu, till stor del, har ersatts av en tät och högväxt vegetation. I år hittade jag inte en enda orkidé (jag kan naturligtvis ha missat någon.)

Naturvärden som många människor kunnat glädjas åt under lång tid har utplånats. 

Vem har fattat ett sådant beslut?