Nu väntar avancerad akrobatik eller extra val

Regeringen kommer att försöka undvika ett misstroende ända in i kaklet.

Lyckas inte regeringen krångla sig ur misstroendehotet i helgen får vi med stor sannolikhet ett extra val i höst.

Lyckas inte regeringen krångla sig ur misstroendehotet i helgen får vi med stor sannolikhet ett extra val i höst.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2021-06-18 21:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Räkna med att det lyser en flitens lampa på samtliga riksdagskanslier och i regeringen den här helgen. Sova kan man göra efter midsommar. 

Alla partier behöver ha en idé om hur de tänker sig agera utifrån läget och vad som kan följa. Vi såg redan i torsdags hur KD-ledaren Ebba Busch viftade med ett köttben till Vänsterpartiet, ”Släpp fram en borgerlig regering så lovar vi att inte genomföra fri hyressättning i nyproduktion". Det krävs nog mer än så för att köpa V:s gunst för en regering som tänker luta sig mot Sverigedemokraterna, men test är test.

För Centerpartiet och Liberalerna handlar misstroendefrågan om framtiden för januariavtalet. Hur viktiga är de reformer som återstår? Exempelvis reformeringen av Arbetsförmedlingen som behöver komma på plats. Hur högt rankas hyresförändringsfrågan? Politiken är värderings- och idéstyrd, men ingen lyckas långsiktigt utan en pragmatisk förmåga i luriga lägen. Att ge och ta.

För Socialdemokraterna handlar allt om att hitta en väg ur ett läge där partiet slipper förnedringen av att leda den första regering som faller i en misstroendeomröstning. 1980 skilde det bara en röst när regeringen Thorbjörn Fälldin klarade en sådan prövning, även de små marginalerna räknas i politiken...

Sverige har letts av idel minoritetsregeringar det senaste decenniet. Budgetordningen gör detta möjligt, även om det har blivit knepigare när SD har valt att rösta på andra partiers budgetförslag. En regering kan inte vara finkänslig.

Regeringen Stefan Löfven har hittills också krånglat sig ur de situationer där ett misstroende har framstått som möjligt. Men för en regering som inte har en majoritet bakom sig kan manöverutrymmet till slut ta slut. 

På torsdagens presskonferens talade statsminister Stefan Löfven om de alternativ som han ville att andra skulle se och höra: att avgå efter misstroende eller utlysa extra val. Alla riksdagspartier är nog inte lika sugna på ett val redan i höst. För partier som dansar på fyraprocentsspärren, som Liberalerna och Miljöpartiet, är det förenat med hög risk. Även KD kan vara i trubbel, inklämt mellan Moderaterna och SD. 

Stefan Löfven har större makt över händelseutvecklingen om han utlyser extra val själv som statsminister, än om han avgår och ett extra val följer först efter fyra talmansrundor och sonderingar. Det beslutet lär i så fall fattas i helgen, även om det inte behöver kommuniceras just i den stunden.

Om regeringen misslyckas med att avvärja ett misstroende under helgen, då är ett extra val det mest sannolika. Det lär pågå en avancerad akrobatik under några intensiva dygn från regeringskansliets sida och kanske inom januariavtalet – maktens vägar är många och korridorerna långa. Alternativet är ett riksdagsval redan i höst, följt av ytterligare ett 2022.