Politiker i första hand förtroendevalda

Nyköping 21 september 2021 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ännu en ung politiker har klättrat vidare. Hon har utmärkt sig för att "lydigt" genomföra nedskärningar och andra förändringar som passar en anorektisk vård-och omsorgsbudget. Ledarskribenten Olof Jonmyren stryker den nya riksdagsledamoten medhårs. Han skriver: "en politiker har att ta till synes svåra beslut - om han eller hon tycker det är rätt väg att gå - även om det blir ett himla liv."

Idag det mesta individuellt. Tycker en politiker att det är "rätt" beslut att ta, så ska han eller hon göra det oavsett om det blir bra för de människor som besluten drabbar eller ej. Det är att ha missförstått vilket uppdrag man främst borde ha.

I det politiska systemet premieras att hålla budget till varje pris. Ingen verkar ifrågasätta om budgeten är rimlig i förhållande till vad som behövs. Budgetar är ett resultat av politiska beslut.Är det hönan eller ägget som är svaret? Budgetunderskott kan betyda många saker. Kan det möjligen vara så att budgeten är underdimensionerad? Kan det vara så att de prioriteringar som görs är felaktiga? Vilka värderingar styr prioriteringarna?

I min värld är en politiker i första hand förtroendevald, vilket väl ändå betyder att lyssna på de som givit dem förtroende och på de som är beroende av besluten. Se till deras bästa! Jag saknar Bengt Göransson, som bland annat var kulturminister under en tid. Han vägrade att ta ordet politiker i sin mun - nej, förtroendevald var man och det förpliktigade!


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Ledare: Nyköping behöver fler som försörjer sig själva

SD sågar samarbete mot arbetslöshet

Manifestation på torget med koldioxidbudget i fokus: "Den här frågan är så pass viktig"

”Pengar som krävs för att klara av det vi redan gör”

Miljonregn över kommunerna i östra Sörmland

Visa fler