SörmlÀnningarna mÄste vÀnja sig vid vattenbrist

Sommartorkan Àr hÀr, Ätminstone för alla sörmlÀnningar som drabbats av bevattningsförbudet.

Vattenbristen Àr ett faktum i Sörmland. Ta inte vÄr viktigaste naturresurs för given.

Vattenbristen Àr ett faktum i Sörmland. Ta inte vÄr viktigaste naturresurs för given.

Foto: Jens Meyer/TT

Ledare2021-07-27 21:10
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

I NyköpingsomrĂ„dena Edstorp, RĂ„by och Stavik har bevattningsförbudet varit i kraft i mer Ă€n en mĂ„nad. OmrĂ„dena har egen rĂ„vattenbrunn och under sommarperioden ökar efterfrĂ„gan pĂ„ vatten, samtidigt som brunnen saknar kapacitet för att pumpa upp tillrĂ€ckligt med vatten för att möta efterfrĂ„gan (25/7). Även om Sörmland de senaste Ă„ren rapporterats ha lĂ„ga grundvattennivĂ„er beror ofta sommarens vattenbrist pĂ„ sĂ„ kallad kapacitetsbrist.

Föreningen Svenskt vatten varnar för att priset pĂ„ vatten kan komma att fördubblas inom tjugo Ă„r (27/7). Vatteninfrastrukturen i Sveriges kommuner mĂ„ste utvecklas avsevĂ€rt för att möta behoven, vilket naturligtvis följs av avgiftshöjningar. Sammanlagt kommer investeringarna kosta upp mot 140 miljarder kronor under en tjugoĂ„rsperiod. Det Ă€r en saftig summa som Ă€r lika trĂ„kig som den Ă€r nödvĂ€ndig. 

Vatten Àr vÄrt viktigaste livsmedel och en fundamental naturresurs för allt vi gör i livet. Det Àr enkelt att ta kranvattnet för givet nÀr det vÀl fungerar, men som med allt i naturen finns det inte hur mycket som helst. Det gÀller att alla sörmlÀnningar börjar se vattnet som en Àndlig resurs som krÀver hushÄllning. Det svenska vattnets höga kvalitet Àr vÀrldsunikt och det Àr av högsta betydelse att vi tar tillvara pÄ det privilegiet - nu och framöver.