Stort steg med hockeygymnasium på annan ort – men givet

Steget att lämna familjen och tryggheten till hockeygymnasium på annan ort är stort. Men för Arvid Bergström och Vincent Gellar var det en självklarhet att välja storklubbarna Djurgården och Timrå.

Vincent Gellar fick ganska sent erbjudandet att komma upp och testträna med hockeyklassikern Timrå IK. De gillade vad de såg – och då var det inget snack för Vincent del att flytta långt hemifrån.

Vincent Gellar fick ganska sent erbjudandet att komma upp och testträna med hockeyklassikern Timrå IK. De gillade vad de såg – och då var det inget snack för Vincent del att flytta långt hemifrån.

Foto: Privat

Ishockey2021-03-02 05:00

För tre år sedan skrev jag om Nyköpingskillen Vincent Gellar samt dåvarande Gnesta IK-spelarna Arvid Bergström och Gustav Lexell som storögda inspirerades av hockeykulturen i Chicago. Nu har de kommit in på NIU-hockeygymnasium hos Timrå, Djurgården och Södertälje SK.

undefined
Snacka om att det var ett stort äventyr och stor inspiration för ett par år sedan när Gustav Lexell, Arvid Bergström och Vincent Gellar fick testa att spela hockey i Chicago.

Vincent Gellar, forwarden från Nyköping som har hunnit spela i Tumba och Flemingsberg, hamnade till sist hos hockeyklassikern Timrå IK. 

– Det känns spännande! Det blir coolt att spela i en så stor klubb – en dröm att få köra med ett lag som Timrå, säger Vincent Gellar.

Ett par hundra ansökningar ska ner till ett dussin. 

– Jag hade haft Timrå i bakhuvudet men det var så sent som två veckor innan ansökningstiden gick ut som jag skickade iväg en ansökan och fick komma upp och provspela. Helt ensam. När jag skulle värma upp kom hela A-laget in på isen. Då kände man sig liten – men det visade sig att de hade gått till fel rink, skrattar Vincent.

Resten gick bra.

– Det var kul att de gillade det de såg och hela tiden peppade med "bra jobb". Jag är en spelare som just jobbar över hela banan, åker mycket skridsko och har ganska bra blick för spelet. 

Vad blir viktigt i höst?

– Hitta min roll i laget men sedan också att ha kul och verkligen njuta av de här åren i ens liv. Det känns spännande; ett stort kliv livet. Viktigt för hockeyn också efter coronaåret...

Vad är din hockeydröm?

– Drömmen är ju NHL! Men för stunden är det bara att jobba på och ta chansen i Timrås J18-lag, så småningom få spela i Timrås J20-lag – och på sikt aspirera på en plats i deras A-lag.

undefined
Arvid Bergström (till vänster) och de andra i Södermanland gjorde en riktigt bra TV-pucken 2019 och firar här ett av målen när Småland besegrades i matchen om tredjepridset.

Backtalangen från Gnesta, Arvid Bergström, hade en mera självklar väg till Djurgården – via SSK. Arvid kom med ett år i förväg till TV-pucken och fanns med i laget som gjorde succé genom att vinna över Småland i matchen om tredjepriset. 

– Efter tv-pucken ringde flera lag. Djurgården var tidigt intresserade och jag har pendlat till Djurgårdens U16-lag. Det gick bra i de tre matcherna (fem poäng) som kunde spelas den här coronasäsongen men vi har tränat på. Nu ska jag flytta upp och spela med J18-laget. 

Arvid är en följsam och skicklig offensiv back som vill bli bättre defensivt. Och han är beredd att göra jobbet. 

– Det är absolut ett stort steg, en ökning – men det är det här jag BRINNER för. Det är bara så roligt med hockeyn. Varje dag...

undefined
Gnesta IK-fostrade forwarden Gustav Lexell har redan spelat i Södertälje SK och blir kvar i SSK.

Det finns fler Nyköpingsfostrade spelare som tar steget till storlag efter att ha mellanlandat i Järna och Södertälje. Målvakten Hugo Hillerius, ytterforwarden Joar Packalén och backen Wille Laine ska köra med Huddinge och SSK. Järna samlar till sig vissa årskullar och hade nu även Karl Eriksson, William Samuelsson och Gustav Onsfalk. 

Lägg namnen på minnet – några av dem kan gå hela vägen. De gör i alla fall ett helhjärtat försök.

Karta: Timrå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!