"Trosa behöver ingen fortsatt tillväxt"

Arbetslösheten i Trosa är bland de lägsta i landet. Dessutom är Trosa olämpligt på grund av dess geografiska läge, skriver Robert Benson.

Arbetslösheten i Trosa är bland de lägsta i landet. Dessutom är Trosa olämpligt på grund av dess geografiska läge, skriver Robert Benson.

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2021-09-17 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikeln "Trosa kommun behöver fortsätta växa hållbart" publicerad den 7 september.

Senaste året växte Trosas befolkning med 4 procent, högst i landet. Daniel Portnoff (M) säger att tillväxttakten är ohållbar, målet är 2 procent. John Carlsson (C) pläderar för ökad tillväxt och tycker att befolkningsökningen hanterats bra av kommunen och kommer att göra det även i fortsättningen!

Kommunen måste växa på rätt ställen anser John Carlsson. Är Gillbergsvik ett "rätt" ställe att bygga på? Är det god, klimatsmart samhällsplanering att bygga 100-talet hus cirka10 km från tätorten och göra de boende helt bilberoende?

Är Ekebonäs med sin bördiga jordbruksmark ett "rätt" ställe att placera 100 hus? Möjligen ser kommunen en fördel i att den uppväxande poppelskogen då måste avverkas. Vi behöver all jordbruksmark till produktion av livsmedel. Jordbruksmark får endast bebyggas om det tillgodoser ett viktigt samhällsintresse. Både i Gillbergsvik och Ekebonäs är det snarare markägarens ekonomiska intressen som tillgodoses.

Ett exempel på dålig planering är reningen av avloppsvattnet. Ett nytt reningsverk har diskuterats sedan 2007. Nuvarande reningsverk har inget miljötillstånd och avloppsslam fraktas regelbundet med slambil och släp till Eskilstuna. Det utreds fortfarande om och var en överföringsledning till Himmerfjärdverket ska byggas. Är detta god planering?

Kommunen ska sälja mark vid Rådmansbackarna till verksamheter för att locka företagare till Trosa. Arbetslösheten i Trosa är bland de lägsta i landet. Dessutom är Trosa olämpligt på grund av dess geografiska läge.

Trosa behöver ingen fortsatt tillväxt.