Ungdomar jobbar hårt för att rädda Skol IF

Berina Sehovic och Isak Björkeng är två av många ungdomar i Skol IF som nu jobbar stenhårt för att rädda verksamheten – när en ny regel hindrade dem från att ens söka statligt bidrag.

När statliga bidraget frös inne tog ungdomarna saken i egna händer. "Det har varit utvecklande i sig att sälja in och marknadsföra en bra produkt, något som man inte lär sig i skolan", säger Berina Sehovic och Isak Björkeng.

När statliga bidraget frös inne tog ungdomarna saken i egna händer. "Det har varit utvecklande i sig att sälja in och marknadsföra en bra produkt, något som man inte lär sig i skolan", säger Berina Sehovic och Isak Björkeng.

Foto: Tomas Larsson

Sport2021-01-21 05:00

Skol IF Nyköping är en ung, sprudlande förening men hamnade åtta månader på fel sida i nya, byråkratiska regler.

– Det kändes som ett slag under bältet när de inte tänker långsiktigt; först ger oss ett stort bidrag för 2020 och sedan slår undan benen för oss, säger Isak Björkeng, som är verksamhetsansvarig.

Kommunledningen har sagt att de inte kan täcka upp med mer än 150 000 kronor plus 50 000 i lokalhyra. Det innebär en 80-procentig nedskärning totalt. Ge upp? Nej, ungdomarna jobbar med månadsgivare, sponsorer – och en namninsamling.

– Vi vill övertyga kommunen att fortsätta satsa på oss. Vi har 1 300 namn, målet är 3 000, svårt att nå tills 1 februari med coronan – men vi ger inte upp.

Nästan 100 privatpersoner, som är beredda lägga 100 kronor var i månaden, har nappat. Det jobbas via sociala medier. Men ungdomarna har också driv i den rätt tuffa uppgiften att kontakta företag om sponsring per telefon.

– Bara det är ett stort steg. Det är så coolt att se hur alla kommer in i rollen; ett stort steg för många. Jag vet själv att det är jobbigt att lyfta luren och prata med en företagsledare, men det här är något man brinner så mycket för. Vi har varit så många som har övervunnit våra spärrar, säger Berina Sehovic, som är ordförande i gymnasiestyrelsen.

Just nu har de 225 000 kronor från 42 företag inne. 

– Men vi hoppas på minst 60.

undefined
Isak Björkeng och Berina Sehovic gillar potentialen som den nya lokalen högst upp i Sunlight hotell har – en lokal som Skol IF just nu hyr väldigt förmånligt.

En handfull företag vill diskutera större samarbeten. Bland månadsgivarna märks ett par av de förbundskaptener som har hållit seminarier. Före detta Tre Kronor-coachen Pär Mårts är en av dem som har engagerat sig i Skol IF.

– Just att träffa sådana som Pär Mårts i bra snack har varit helt otroligt. Han var både personlig och lite tuff med oss – för att vi ska fortsätta utveckla oss att prata inför folk och sådant, säger Berina och skiner upp vid bordet i nya Skol IF-lokalen högst upp på Sunlight hotell – som de får använda för subventionerad hyra.

Vad är det bästa med Skol IF?

– För de flesta är det framför allt att man kommer in i ett bra gäng. Det här är vänner för livet. Vi vill också hjälpa ungdomar som det är på väg att gå snett för. Skol IF har varit otroligt lärorikt och skapat självkänsla, säger Berina.

– Man lär sig så mycket hur en förening fungerar och om resan från idé till verklighet...bara man vill saker och jobbar för det så går det, säger Isak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!