Var inte rädd för att upphandla hjälp i vården

Upphandlingar kan vara smarta verktyg för den skattefinansierade vården att hantera följderna av coronakrisen. Det har Moderaterna i Region Sörmland alldeles rätt i.

Nyköping 17 september 2020 05:48
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det har varit ett exceptionellt år för vården i landet – och i regionen. Så mycket har arbete har behövt utföras för att få till smittskyddsinsatser och att behandla de sörmlänningar som drabbats av covid-19. Annat har fått stå tillbaka. 

Moderaterna, som är största oppositionsparti i regionen, presenterade i går sitt bidrag till efterhandsanalys och möjlig hantering av all den vård och de köer som har fått stå på undantag. Det bör läsas som en konstruktiv kritik riktad till regionledningen, där Socialdemokraterna, Vård för pengarna och Centerpartiet styr. 

 

Moderaterna vill upphandla vård från privata verksamheter för att beta av på köerna. Rätt riktade och väl genomarbetade upphandlingar kan både underlätta och effektivisera, kanhända även begränsa totalkostnaderna. 

Ta höjd för det vårdbehov som ordinarie organisation inte kan bedömas mäkta med, inom rimlig tid. I den så kallade vårdskulden, vård som inte blivit utförd, kan det dölja sig ett mörkertal. Det menar M men också andra. Det gäller patienter som har avstått från att söka vård under krisen. Att primärvårdsbesöken har minskat under coronakrisen, med över 100 000 besök jämfört med förra året, kan till viss det bero på en tillfälligt friskare befolkning, men inte som helhet. 

Något lurar i det dolda. Växande vårdköer är inte vad Sörmland behöver. 

 

Om det dessutom går att få högre produktivitet och en snabbare massvaccinering mot covid-19 genom att upphandla en extern utförare till detta, då bör regionledningen inte tveka. Även om förslaget nu har lagts av Moderaterna. Det är resultatet inför sörmlänningarnas behov som i slutänden räknas.

Olof Jonmyren

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

19-åringen överlevde knivdådet i Brandkärr – sköts ihjäl tre veckor senare

Nyköping

Vattenkrafts vd tillbakavisar kritik mot torrläggningen: "Vidtog försiktighetsåtgärder"

Nyköping

Kriminalvården i stabsläge – fullt i länets fängelser

Innebandy

Extra: Erik Nilsson spelklar till FBC:s premiär

Ishockey

Seger i genrepet – nu väntar premiären

Visa fler