Vården i Sörmland ska vara enkel, snabb och säker

Debatt 23 november 2021 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hälso- och sjukvården är kronan i den svenska välfärden. Vi har all anledning att känna stolthet över den svenska och sörmländska sjukvården som varje dag botar, lindrar och tröstar oss när vi behöver det som mest. Inte minst vid internationella jämförelser står den svenska vården sig väl, med hög medicinsk kvalitet och relativt låga kostnader. 

Akilleshälen i den svenska vården har länge varit de långa vårdköerna. Under Alliansregeringens tid halverades köerna, både i fråga om antalet människor i kö och tiden de tvingades vänta. Den avgörande frågan var inte främst mer resurser, utan ett annat ledarskap på alla nivåer som synliggjorde köerna. 

 

I snart två år har världen brottats med pandemin. Otroliga insatser har genomförts i sjukvården, av medarbetare och chefer. De har ofta agerat långt utöver vad som rimligen kan förväntas av dem. Den första tiden var särskilt ansträngande och kan dessutom vara en påminnelse för hur beroende vi alla är av sjukvården, att den finns där när vi behöver den. 

I dag föreslår vi regionfullmäktige en moderat budget som sätter människan i centrum och som förbättrar och effektiviserar vården under de kommande tre åren. Vår vision är att vården skall vara enkel, snabb och säker. 

Vi är övertygade om att vården blir bättre när patienten får bestämma mer över sin egen kropp och hur den medicinska vården skall utformas. För oss har friheten ett alldeles eget värde, och därför är en av de viktigaste reformerna att fortsätta utveckla den personcentrerade vården och tillskapa utkrävbara rättigheter för patienten. Det handlar om tillit till människan. 

Hela den offentliga förvaltningen måste öka takten i digitaliseringen och vården är inget undantag. Utöver fler digitala tjänster vill vi öka den fysiska tillgängligheten inom primärvården genom så kallade snabbkliniker. Den akuta vården behöver utvecklas för att bättra möta allmänhetens berättigade krav. 

 

Moderaterna är den starkaste kraften för humanitet och framtidstro. Vi vill fortsätta att stärka den svenska välfärden i allmänhet och sjukvården i synnerhet genom att bygga på frihet och tillit. Därför kallar vi oss Sörmlands främsta sjukvårdsparti.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Insändare: Avskaffa delade arbetspass inom vården

Regionpolitikerna: "Vårdköerna är den stora utmaningen"

Oxelösund har haft flest nya covidfall i Sörmland – i flera veckor

Debatt: Sjukvården ska inte vara ett postkodlotteri

Syskonen Elliot och Elanie från Nyköping svårt sjuka av RS-virus: "Hemskt att se sina barn må så dåligt"

Visa fler