Vem bestämmer i Trosa kommun?

Nu grävs och sprängs det för nya vägar, gatlyktor och kommunalt vatten och avlopp i Åda fritidsområde. Varför lovar kommunen tjänstemän en sak som de sedan inte står för? skriver Åsa och Håkan Wahlström, Trosa.

Nu grävs och sprängs det för nya vägar, gatlyktor och kommunalt vatten och avlopp i Åda fritidsområde. Varför lovar kommunen tjänstemän en sak som de sedan inte står för? skriver Åsa och Håkan Wahlström, Trosa.

Foto: Åsa Wahlström

Debatt2020-12-02 05:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Öppet brev till Trosas kommunchef Johan Sandlund. 

Under och 2014 och 2019 antogs två detaljplaner för Åda fritidsområde i Trosa. Åda fritidsområde är uppdelat i två delar en B-del och en H-del. Detaljplanen innebar att de två större markägarna skulle kunna utöka antalet tomter på sina respektive delar. 

Området består till större delen av arrendatorer, fritidshus, några enskilda tomtägare och två stora huvudägare. I och med att det skulle bli betydligt fler tomter enligt detaljplanerna ville även de två stora markägarna lämna över vägskötsel till kommunen och att kommunen skulle anlägga kommunal VA-anläggning. 

Det har under åren förkommit flera protester mot detaljplanerna. Inget gehör från Trosa kommun trots ett flertal skrivelser till både kommunen, Nacka tingsrätt (detaljplanen med betydande förtätning av området) eller Mark- och miljödomstolen (vägar och vägkostnad). 

Vid ett flertal allmänna möten med representanter för Trosa kommun (samhällsbyggnadschef, planchef och mark- och exploateringschef) har dessa lovat en så kallad ”mjuk anslutning” till vatten- och avloppsnätet. Det vill säga vid om- eller tillbyggnad av en fastighet, vid försäljning eller om fastighetsägaren vill ska fastigheten kunna anslutas till kommunalt vatten- och avloppsystem.

B-delen av området blev färdigställt med asfaltvägar och gatlyktor, och som lovat en ”mjuk anslutning” till det kommunala vatten- och avloppssystemet. 

Nu grävs och sprängs det för nya vägar, gatlyktor och kommunalt vatten och avlopp i H-området. Vi som nu bor på H-området måste tvångsansluta oss till det kommunala vatten- och avloppsnätet, enligt meddelande från tekniska enheten.

”Oavsett om du ansluter dig eller inte behöver du ändå betala anläggningsavgiften och den fasta delen av brukningsavgiften. Anledningen till detta är att alla fastigheter som har rätt att använda den allmänna va-anläggningen ska bidra till kostnaderna”.

Vi som är bofasta i H-området har egna avloppslösningar, 3-kammarbrunnar och/eller septiktankar, och många har även eget borrat vatten. Trosa kommun har alltså frångått de löften om ”mjuk anslutning” till VA-nätet utan att informera de boende inom H-området.

Varför lovar kommunen tjänstemän en sak som de sedan inte står för? Varför har teknik- och servicenämnden /kommunstyrelsen/kommunfullmäktige i oktober 2020 beslutat att H-området ska ingå i det kommunala, men inte B-området? Har vi kommuninnevånare ingen talan?

Karta: Hökebergsvägen