Viktiga investeringar för ett växande Nyköping

Vi har lagt ett stort fokus på näringsliv, integration och skola. Det är tre viktiga områden som hänger ihop för att vi ska kunna utveckla Nyköping, skriver Urban Granström (S), Martina Hallström (C) och Marco Venegas (MP). Arkivbilden visar bygget av nya förskolan vid Träffen.

Vi har lagt ett stort fokus på näringsliv, integration och skola. Det är tre viktiga områden som hänger ihop för att vi ska kunna utveckla Nyköping, skriver Urban Granström (S), Martina Hallström (C) och Marco Venegas (MP). Arkivbilden visar bygget av nya förskolan vid Träffen.

Foto: Magnus Grimstedt

Debatt2020-12-19 05:11
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är nu drygt två år sen våra partier bestämde sig för att tillsammans ta ansvar för Nyköpings utveckling. Det har så långt varit en spännande resa. Vi fokuserade från början på tre områden: näringsliv, integration och skola. Det gjorde vi för att det är tre viktiga områden som dessutom hänger ihop för att vi ska kunna utveckla Nyköping och göra det till en ännu bättre plats att verka och bo på.

Vi fortsätter investera i förskolan. Den nya förskolan vid Träffen invigs under nästa år. Vi har beslutat om en rejäl ombyggnation av både förskolan och skolan i Tystberga. Planering för ytterligare förskoleplatser pågår bland annat i Oppeby. I Oppeby beslutas i dagarna också om investeringar i ny skola, ny idrottshall och ny konstgräsplan.

I det arbete som görs inom ramen för det vi kallar Fokus Nöjd Kund fortsätter arbetet med att ytterligare förbättra samarbetet med företag och vårt näringsliv. Vi ser redan resultat i de undersökningar med de som har haft ärenden med kommunen. Den pågående pandemin är förstås en utmaning för Nyköpings näringsliv. Inte minst inom de delar som rör besöksnäring. Under innevarande år kommer kostnader för de kommunala stödpakten till företag och föreningar uppgå till nästan sex miljoner kronor.

I integrationsarbetet har en rad nya insatser gjorts. Integrationspedagoger som samverkar mellan skola och socialtjänst har anställts. Räddningstjänsten har ungdomsledare för trygghet anställda. Både för att öka förståelsen för räddningstjänstens arbete men också för att ge ungdomar fler meningsfulla aktiviteter. Räddningstjänsten har även startat rekrytering för ett ny beredskapsvärn med integrationsfokus.

Bostadsbyggandet ska vara fortsatt högt för att ge möjlighet till en bostad för alla. Detta arbete måste också ske på ett för klimatet hållbart sätt. För att fördjupa arbetet med detta har en koldioxidbudget tagits fram och ett uppdrag har lagts för att stärka arbetet med cirkulär ekonomi.

Men för ett tryggt Nyköping krävs också andra insatser. Arbete görs för att förbereda för trygghetskameror på några platser inom den kommunala verksamheten. Nyköpings kommun har tecknat ett nytt samverkansavtal med polisen med fokus på trygga bostadsområden och motverka brott som begås mot ungdomar. Kommunen tillsammans med polis och bostadsföretag har också tecknat ett medborgarlöfte för att arbeta för tryggare bostadsområden.

Vi fortsätter med oförminskad kraft att arbeta för ett tryggt och växande Nyköping.