Benita Vikström om dubbla stolar i bolagen

Benita Vikström (S) har blivit nominerad till ordförandeposten i Kustbostäder – men är redan ordförande i Oxelö energis styrelse.

– Jag tänkte väldigt noga igenom om det finns en intressekonflikt innan jag tackade ja, säger hon.

14 mars 2019 19:17

För en tid sedan nominerade Socialdemokraterna i Oxelösunds kommun Benita Vikström (S) till ordförandeposten i Kustbostäders styrelse. Bland annat till nuvarande ordföranden Birger Svensson (S) förtret. Han hade hoppats få fortsätta på posten.

– Jag blev förvånad, naturligtvis, sa Birger Svensson i Dag Bergentoft (M) har övervägt att nominera två egna ordföranden till kommunbolagen. Erik Zetterlund, förra hamnchefen, och Sten Nordlander.

Benita Vikström säger att det inte fungerar på det sättet.

– Det är Socialdemokraterna som är största parti i den politiska majoriteten som tillsätter ordföranden i de kommunala bolagen, precis som i nämnderna, säger hon.

Det är i slutändan kommunfullmäktige som avgör vem som ska bli ordförande i Kustbostäders och Oxelö energis styrelser.

Fotnot: Benita Vikström har suttit i Kustbostäders styrelse tidigare, i slutet av 1990-talet då hon även var kommunstyrelsens ordförande. Hon har bland annat även suttit i Sörmlands sparbanks styrelse, men sitter just nu enbart i Oxelö energis styrelse dit hon även är nominerad för ytterligare en period.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Alexis

Ämnen du kan följa