Doulan Ritta stöttade Nuwwar under förlossningen

För lite drygt en vecka sedan tog bebisen Laith sitt första andetag. Med under förlossningen var "kulturtolksdoulan" Ritta Jakob som stöd.

– Eftersom det var första barnet och jag var lite orolig vill jag ha en doula. Det kändes tryggt, säger nyblivna mamman Nuwwar Damir.

11 mars 2019 05:30

Nyfödda Laith tittar rakt in i ögonen. Han har inte alls lust att sova utan söker kontakt. Det känns lyxigt – sannolikheten att barnet skulle sova när vi kommer på besök var hög. Barn sover 15-18 timmar per dygn de tre första månaderna.

För lite drygt en vecka sedan skulle tolken Ritta Jakob gå och lägga sig. Hon hade precis tagit på sig pyjamasen och lagt sig tillrätta i sängen när telefonen ringde.

– Det var Nuwwar! säger hon.

Sedan blev det ett långt pass för mamman Nuwwar Damir och doulan Ritta Jakob. 14 timmar senare fick Nuwwar checka in på BB och Ritta hade dygnat – och mer därtill.

– Jag får kraft och blir stark men de sista två timmarna när Nuwwar gick till BB, då började mitt huvud snurra, säger Ritta Jakob.

Hon skrattar hjärtligt åt tröttheten så här i efterhand. Barnmorskan Anki Gunnarsson förtydligar att det viktigaste är att doulor är med vid förlossningen, sedan ska de kunna lämna sjukhuset.

Nuwwar tycker att Ritta var ett stort stöd vid hennes första förlossning.

– Hon hjälpte mig jättemycket och jag kände mig bekväm med att hon var med, säger Nuwwar Damir.

Mycket av arbetet handlade givetvis om att få Nuwwar lugn kring smärtan.

Både Nuwwar och Ritta tycker att mötena innan förlossningen var viktiga också - även om de inte träffades så ofta.

– Vi tog ungefär en kvart första gången och pratades vid. Då kom jag ihåg att jag hade tolkat dig tidigare, säger hon.

Det var därför Nuwwar ville ha Ritta som doula.

– Det var skönt att vet att hon trivs med mig, säger Ritta.

Det är tredje gången som Ritta är med och stöttar kvinnor som är ensamma vid förlossningen. Tidigare gjorde hon det helt ideellt, men nu får hon betalt.

Barnmorskan Anki Gunnarsson berättar varför det är så viktigt med kulturdoulor. Det handlar om språkförbistringar som kan få allvarliga konsekvenser.

– Man vet att kvinnor som kommer från utomeuropeiska länder som inte talar svenska har större risker för komplikationer.

– Det är större risk för att barnet ska dö, säger hon.

Doula

En doula är en person som har erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge stöd och information under graviditet, förlossning och den första tiden efteråt. Doulan har inget medicinskt ansvar.

Källa: 1177.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Ericsson